Lantbrukaren Pontus Elvingson i Harbo blickar ut över det vattenfyllda landskapet. Det ser nästan idylliskt ut i vårsolen, men att en del av staketstolparna sticker upp ur vattnet avslöjar att vi inte alls står vid en insjö.
– Här brukar djuren beta, säger han och sveper med ena handen över landskapet.
Vi står vid Harboån intill Sörsjön, en av flera platser i Heby kommun där sjön Tämnaren nu har brett ut sig rejält i det låglänta landskapet. Många lantbrukare i området har fått åkrar och betesmark översvämmade – för andra gången på bara några månader. I samband med skyfallen i september förra året lades stora arealer under vatten. På flera platser har aldrig vattnet dragit sig tillbaka sedan dess och nu har vårfloden gjort att Tämnaren har sin högsta nivå på många, många år.
– Just nu ligger 95 procent av den jordbruksmark jag nyttjar under vatten. Det är sammanlagt omkring 60 hektar, säger Pontus Elvingson.
Tillsammans med hustrun Eva och dottern Linda driver hans Ängsholmens gårdsmejeri – känt för sina vattenbufflar och den mozzarella man producerar. Gårdens drygt 50 vattenbufflar behöver både foder och betesmark men just nu ser utsikterna dystra ut. På betesmarken är vattnet mer än 50 centimeter djupt. Skyfallen förra året slog samtidigt hårt mot skörden.
– Jag har köpt in foder för 60 000–70 000 kronor hittills och kommer behöva köpa in för ytterligare 20 000 kronor som det ser ut nu, säger Pontus Elvingson.
Hur det kommande året blir vet han inte. Vattenbufflarna ska förstås ut på bete, men blir det för långt från gården blir det problem.
– Reservplanen är att låta bli att mjölka dem. Det innebär naturligtvis ett stort ekonomisk avbräck för oss, säger han.
Det är flera vattendrag som rinner ut i slättsjön Tämnaren med vattenmassor från årets snösmältning, men det är bara Tämnarån som leder vattnet från sjön. Just flödet i Tämnarån är största anledningen till översvämningen, menar Pontus Elvingson.
– Inget har gjorts på länge för att öka avrinningen. Där finns bäver som fäller träd och där har klackar av sediment byggts på genom åren, vilket gör att vattnet rinner långsammare, säger han.
Tämnaren är reservvattentäkt för Uppsala kommun och sedan många år tillbaka är det Uppsala Vatten som har huvudansvaret för regleringen av sjön. Vattennivån är nu 36,13 meter över havet, den högsta nivån i Uppsala Vattens mätserie sedan slutet av 1970-talet. Vattennivån ligger därmed nästan 90 centimeter över den dämningsgräns som är bestämd i den senaste vattendomen.
– När nivån är över dämningsgränsen ska vi släppa ut så mycket vatten som vi kan, vilket vi också gör, säger Eric Beal, utredningsingenjör på dricksvattenavdelningen vid Uppsala Vatten.
Några andra åtgärder än att hålla alla luckor öppna för vattenmassorna kan inte Uppsala Vatten vidta.
Kiell Tofters är ordförande i föreningen Tämnarens Vänner och har haft en relation till sjön sedan 1940-talet.
– Aldrig tidigare har jag sett så mycket vatten här. Jag har även hört mig för bland andra och ingen av de äldre har upplevt något liknande, säger han.
Någon timme efter samtalet kommer dock ett mejl från Kiell Tofters som då talat med en 92-årig man i området:
"Han har varit med att det varit värre översvämning en gång. Det var för 80 år sedan. Snön låg kvar till 20 april, då det plötsligt blev 20 grader varmt.", skriver han.