I Uppsala är det statyn av Gunnar Wennerberg i Slottsbacken som förärats med en handväska under torsdagen.
Det var en förbipasserande som noterade en kvinna komma gående med bestämda steg mot statyn. I handen höll hon en röd handväska. Med hjälp av en pinne och en ung kvinna som också stannat till lyckades de sedan få upp väskan på plats. Väskpåhängningen ska enligt uppgift ha mötts av glada tillrop och avslutats med en stor gemensam kram mellan de som befunnit sig på platsen.
Också i länet, närmare bestämt i Morgongåva i västra Uppland, har man låtit hänga en väska på ortens runstensreplika. På den sitter i sin tur en lapp där man kan läsa texten: ”En väska mot rasism”.
Statyn ”Med handväskan som vapen” har skapat stor debatt de senaste dagarna och för många blivit en symbol för motståndet mot nazism i Sverige. Konstverket är en avbildning av Hans Runessons berömda fotografi från 1985, taget på en demonstration i Växjö, där en kvinna slår till en nazist i huvudet med sin handväska.
Växjö kommun, där statyn var tänkt att stå, har dock sagt nej till den då den ansågs våldsbejakande. Vart statyn ska hamna har sedan dess varit oklart. Men så sent som i onsdags öppnade Sigtuna kommun för att de vill ha den.
– Den skulle passa i vår kommun, och det vi står för. Vi vill hylla människor med civilkurage, och de grundläggande demokratiska värdena. För mig symboliserar statyn den ensamma människan som står upp mot de onda makterna. Kvinnan som avbildas i statyn visar ett fantastiskt mod när hon står upp mot nazisterna och slår dem med väskan, sa kommunalrådet Dan Rosenholm (FP) till UNT på onsdagskvällen.