Varsel väcker oro hos skolpersonal

I måndags varslade Heby kommun 35 anställda inom skolverksamheten. Hur många uppsagda tjänster det leder till i slutändan är ännu inte fastställt. Klart är dock att oron gror hos personalen.

Eva Cederholm, Britt Nilsson, Stefan Simander och Christina Östervall är lärare på Östervåla skola. De är alla bekymrade

Eva Cederholm, Britt Nilsson, Stefan Simander och Christina Östervall är lärare på Östervåla skola. De är alla bekymrade

Foto: Jacob Hilding

Heby2007-02-10 00:01
Efter måndagens varsel har samtalsämnet varit givet bland personalen på kommunens skolor den här veckan. Östervåla skola är inget undantag.
- Visst är vi oroliga. Vi vet ju inte hur det kommer att bli, och man vill ju inte att ens kollegor ska tvingas sluta.
Det säger Eva Cederholm, lärare på skolan.
UNT träffar henne och kollegorna Britt Nilsson, Stefan Simander och Christina Östervall under lunchrasten. Tiden är knapp. Redan nu tycker de att det är svårt att hinna med mer än det nödvändigaste.

Orsaken till varslet är det vikande elevantalet i kommunen.
Men när kommunen ser en chans att spara pengar ser andra en chans att satsa på verksamheten.
- Om man i stället väljer att inte säga upp personal nu när eleverna blir färre finns ju möjligheten att ha mindre klasser. Det skulle gynna både elever och lärare, säger Britt Nilsson.
Hon och de andra är kritiska till att så mycket resurser läggs på lokaler istället för på personal, att ett alternativ till varsel vore att inte ha så många skolenheter. Ett alternativ som dock är svårförenligt med beslutet att de mindre skolorna i Heby ska behållas.

Det som ger dem mest huvudbry är dock elevernas situation. Redan nu är det svårt att tillgodose individuella behov.
- Östervåla skola har flera elever som har en tuff bakgrund och som kräver extra resurser. Det är inte så enkelt som man gör det för sig när man mäter efter ett exakt elevantal och ett exakt antal lärare till de eleverna. Elever har olika behov, säger Stefan Simander.
- Föräldrarna hör av sig och är oroliga för hur det ska bli, enligt Eva Cederholm.

Med varslet och små resurser tycker samtliga att det är svårare att motivera sig.
- Det är sällan man tar sig för nåt större. Det blir att man väljer det enkla när det inte finns några pengar till studiebesök, sportevenemang eller liknande, säger Christina Östervall.
Men det finns även ljus i mörkret.
Om- och tillbyggnaden av skolan till exempel.
- Det är verkligen en vitamininjektion, säger Christina Östervall.
Samtliga skiner upp. Det börjar bli dags att återvända till arbetet. Lektioner, provrättning och mycket annat måste fortsätta. Oavsett små resurser, varsel och en överhängande oro för framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om