Varroakvalstret oroar biodlare

Det är inte bara i Tärnsjö som bina är produktiva, även i Uppsala län ser det ut att bli en god skörd i år. Men fortfarande oroar varroakvalstret som kan ta död på hela bisamhällen.

Heby2005-07-18 00:00
Örjan Ceder är ordförande i Uppsalas biodlarförening och hans 170 medlemmar vittnar om en god skörd honung.
— Ja, trots att säsongen kom i gång sent ser det ut att bli bra. Ändå hoppas vi på regn så att inte nektaren torkar.
Men det är inte vädret som oroar mest utan det lilla kvalstret varroa som de senaste åren blivit ett allt större problem för biodlarna i södra Sverige, och Uppsala län är inget undantag.
— Det var många odlare som förlorade hela samhällen efter vintern och en del har lagt av helt med biodlingen, berättar Örjan Ceder.
Varroakvalstret kom till Sverige för ungefär 15 år sedan från kontinenten. Det kommer från en asiatisk biart som det europeiska biet saknar försvarsmekanismer mot. När varroan drabbat ett samhälle och inga motåtgärder sätts in dör ett bisamhälle inom två
till fyra år.
Motmedel finns, myr- och oxalsyra fungerar bra om det sätts in på höstkanten i bikuporna. Det gäller att rädda de bin som ska övervintra.
Men hela Uppland är inte drabbat.
— Det finns bisamhällen i Almunge och Alunda som inte är angripna, berättar Ingemar Fries, professor i biodling vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Men en del av de biodlare som drabbas tröttnar.
— Jo, en del av de äldre har lagt av. Kvalstret har gjort att man fått införa nya moment i sin biodling och det finns dem som tycker att det är jobbigt, säger Örjan Ceder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om