Varglarm på skola överdrevs: "Ingen vargrädsla"

"Vargrädsla får skola att agera" löd en rubrik i en jakttidning. Men nu tonar rektorn på Huddunge byskola ner vargskräcken.

Nu ska Länsstyrelsen komma på besök och lära eleverna mer om vargen.

Nu ska Länsstyrelsen komma på besök och lära eleverna mer om vargen.

Foto: Huddunge Byskola

Heby2020-11-06 09:30

Under onsdagen publicerade jakttidningen "Jakt & jägare" en artikel där man kunde läsa att Huddunge byskola hade slutat med skogsutflykter på grund av rädsla för vargar.

Men rektorn Mats Eriksson menar att det inte finns någon vargskräck på skolan.

— Skogen är i princip vår skolgård och är en naturlig lekplats och miljö barnen. Och på samma sätt som när det har gått vildsvin, älgar, lodjur eller när det pågår jakt så har vi sagt till barnen att vi vill ha uppsikt över dem och att de inte får gå in i skogen själva. Det här handlar inte om någon rädsla för vargen specifikt utan något vi gör löpande när det rör sig djur i närheten, säger han.

Har ni ställt in skogsutflykter på grund av vargen?

— Nej. Vi är ofta ute i skogen i vår undervisning och på olika utflykter, det är ju inga djur som går i närheten av en grupp barn med tanke på hur de låter och leker. Det vi har sagt till barnen är att de inte får gå in i skogen utan uppsikt, säger Mats Eriksson. 

undefined
Vargarna i Siggeforareviret har rört upp mycket känslor sedan de etablerade sig i området under våren. Vargen på bilden har ingenting med den aktuella artikeln att göra.

Har barnen uttryckt någon rädsla för vargen?

— Nej inte vad vi har upplevt. Barnen är vana vid vilda djur då de flesta bor på gårdar här runt omkring. Föräldrarna informerar oss också om att det går varg i skogarna runt omkring, på samma sätt som de berättar för oss när det har bökat vildsvin på gårdarna.

Sebastian Olofsson är vilthandläggare på Länsstyrelsen. Han menar att risken för att en varg skulle skada en människa är mycket liten.

— Jag har full förståelse för att man kan bli skrämd och att det är obehagligt när vargar har synts till. Men rent sakligt är risken för att det skulle hända något extremt liten, säger han.

undefined
— Man får gärna höra av sig till Länsstyrelsen om man känner sig orolig över vargarna, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har fått in flera observationer på vargarna från Siggeforareviret. Men det finns än så länge ingenting som tyder på att vargarna i området är oskygga för människor. Men Sebastian Olofsson vill att alla vargobservationer ska skickas in till Länsstyrelsen så att de kan kartlägga vargarna för att se tidigt om de blir mer oskygga och hjälpa tamdjursägare med förebyggande insatser.

— Om man ser en varg nära gårdar, hus eller tamdjur är det bra om man skrämmer iväg den så att de tycker att det är obehagligt att vara där. Men generellt sett är vargar rädda för människor och så fort de känner av att en människa är i närheten ger de sig av. Om man är ute i skogen och rör på sig och låter som en människa så kommer de inte vilja vara i närheten, säger Sebastian Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!