Vårdprogram för livets slutskede

Att vårda människor i livets slutskede är många gånger ett svårt arbete.

Karin Johansson

Karin Johansson

Foto:

Heby2008-11-22 05:00
Nu introduceras ett vårdprogram vid Heby kommuns äldreboenden som ska hjälpa personalen att göra de sista veckorna i livet så bra som möjligt för den döende.

Sedan i mars har personal vid äldreboendena och i hemtjänsten i Heby kommun arbetat fram ett vårdprogram med syfte att underlätta för människor i livets slutskede. Karin Johansson, som jobbar långsiktigt med kompetenshöjande åtgärder inom kommunens äldreomsorg, är den som dragit i projektet där ett 20-tal anställda med olika befattningar varit inblandade. Att man satsade på just det här området, som på fackspråk kallas palliativ vård, har sina förklaringar.
- Det är ett svårt område med så mycket känslor inblandade. Människor reagerar olika inför tankarna på döden och för personalen kan det ibland vara svårt att möta både vårdtagarens och de anhörigas behov. Det var personalens önskemål att vi skulle satsa på det här, berättar Karin Johansson.

Processgruppen har arbetat fram en manual med praktiska råd för hur man ska förhålla sig i situationer som uppstår i arbetet med dödssjuka människor. En kunskapsbank som ska ge vägledning om exempelvis symptomlindring, läkemedel, krishantering och när det gäller att sprida information.
- Allt handlar om att de sista veckorna i livet ska vara så bra som möjligt genom att skräddarsy individuella lösningar. Det ska vara vårdtagarens vilja som ska styra insatserna, säger Karin Johansson.
Arbetsterapeut Ellenor Söderlund och sjukgymnast Ewa Ekholm ingår båda i processgruppen.
- Att möta människor i kris är ett känsligt arbete där man absolut inte vill göra fel. De konkreta råden i manualen ska ge trygghet till personalteamet som jobbar kring varje vårdtagare, berättar Ewa Ekholm.
- Det här är inte någon skrivbordsprodukt utan något som vi i personalen själva velat göra och arbetat fram och visst är vi alla lite stolta över resultatet. Det är inte så många kommuner i landet som har egna palliativa vårdprogram, säger Ellenor Söderlund.

Ansvariga sjuksköterskor är nu i färd med att föra ut processgruppens idéer bland personalen och ska se till att manualen, som finns på varje äldreboende, används.
- Vi har faktiskt redan fått en hel del positiv respons från personalen ute vid boendena, berättar Karin Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!