Vägbygget torrlade brunnen

För fyra veckor sedan sinade vattnet i den grävda stallbrunnen på Västerbo stuteri utanför Heby. Det har aldrig tidigare hänt sedan familjen Demmers flyttade dit år 1964.

Stuteriägare Michael Demmers.

Stuteriägare Michael Demmers.

Foto: Hans Lundgren

Heby2015-11-26 10:00

På stuteriet finns 65 travhästar och tio anställda. En häst dricker mellan 50 och 80 liter per dygn, och personalen vill naturligtvis duscha efter arbetsdagens slut. Nu tvingas man varje tredje dag att köra 15.000 liter vatten i tankar på lastbil.

– Tillkallade brunnsborrare anser att sprängningarna för nya riksvägen som skär genom våra betesmarker skapat sådana vibrationer att lerlagren pressats samman och vattnet nu ligger under nivån för vår brunn till stallet som är fem meter djup, säger Michael Demmers som tillsammans Susanne Demmers driver verksamheten.

Misstanken att det hänt något i marken förstärktes när Michael Demmers undersökte omgivningarna.

Till Västerbo hör ytterligare flera gårdar längre från nya riksvägen och där finns det vatten. I

– Jag tror att det har att göra med de omfattande sprängningar som Trafikverket genomförde i berg några hundra meter från Västerbo. Vibrationerna kändes hit. Vid ett tillfälle ramlade höbalar från en kärra utanför stallet.

Under det dryga halvsekel som familjen Demmers bedrivit stuteriverksamhet på gården har vattnet aldrig förr sinat, inte ens under torra somrar. Antalet hästar har legat på ungefär samma nivå de senaste 25 åren.

– Vi brukade tala om att vattnet här är outsinligt. Brunnen gav åtminstone 20 kubikmeter varje dygn utan att det märktes nämnvärt på nivån.

Hästskötaren Sofia Eriksson och hennes kolleger måste nu bära fram vattnet till hästarna i stallet.

– Det är tungt och kylan gör det arbetet ganska besvärligare.

Michael Demmers höll på tisdagen ett möte med ansvariga från Trafikverkets regionkontor i Eskilstuna.

– Beskedet var att de tar med sig frågan, men några löften om kompensation fick vi inte. Men vi måste ha vatten så snart som möjligt så vi får borra själva, säger Michael Demmers.

Han menar att det är tydligt att Trafikverket inte förstått omfattningen av den verksamhet stuteriet bedriver.

– Nya riksvägen gjorde att vi förlorade kontakten med en tredjedel av våra marker. Trafikverket gick med på att bygga en tunnel under vägen. Men i dag kan jag säga att vi borde ha haft minst två undergångar.

Det finns också en rädsla för att stuteriet inte återfår vattnet i samma omfattning som tidigare.

– Brunnsborrarna kan bara garantera 3.000 liter per dygn. I så fall måste Trafikverket låta oss ta vatten ur åsen som man vill skydda med den nya vägen. Där finns tillgångar för att försörja en stor del av Mälardalen, säger Michael Demmers.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!