Utbildningsdagar mot mobbing
Mobbning är ett gissel. I Östervåla skola försöker man nu komma åt kamratförtryck.
Lärarna ingriper bara när de måste. De har inte tid att ta itu med mobbarna, säger Victoria Forsberg och Lovisa Eriksson, båda 14 år, och Kenneth Söderlund, 15.
Foto: Hans Lundgren
Mobbning är inte ett problem enbart mellan elever. Det förekommer att lärare mobbar elever och att elever mobbar lärare.
På måndagen riktade sig Friends till eleverna som fick se en pjäs i ämnet och delta i gruppsamtal efteråt. Lärarna hade sin dag i förra veckan och på torsdag är det kamratstödjarnas tur.
UNT träffade några elever i den ombyggda skolans ljusa foajé. Mobbning förekommer dagligen, säger de. Det kan röra sig om fula tillmälen, slag och knuffar, utfrysning eller miner och ögonkast av den arten att de sårar.
- Lärarna har inte tid att ingripa när de går mellan lektionerna och kafferummet. Det är bara om de råkar på en situation och då säger de för det mesta bara "sluta", säger Victoria Forsberg, 14.
Mellan tjejer är utseendet ofta en utlösande orsak.
- Man kan bli retad om man bär fel slags kläder, säger Lovisa Eriksson, 14.
Ibland är det bara att någon "larvar sig på skoj", kanske för att visa sig tuff inför kompisarna.
- Till exempel genom att vara taskig mot fjortisar, säger Kenneth Söderlund, 15.
I Östervåla skola finns numera både en skolvärd och en ungdomsstödjare som har till uppgift att förebygga och stävja mobbning.
- Det skulle göra mycket till om föräldrarna en dag varje läsår besökte skolan och sina barns klass. Föräldraansvaret har tonats ner, och det är fel, säger ungdomsstödjaren Richard Olsson.
I skolans kafeteria jobbar pensionärer från Korskyrkan ideellt.
- Det är guld värda. I dag är det inte så vanligt längre att unga och äldre umgås, säger skolvärden Tony Lundqvist.
Richard Olsson och Tony Lundqvist rör sig mycket i skolans korridorer. Richard vistats också bland Vålas barn och ungdomar på fritiden och samarbetar vid behov med polisen och socialen.
I förra veckan fick lärarna se en del av Friends TV-kortfilmer om mobbning.
- De visar bland annat hur subtil mobbning kan vara. Ibland rör det sig bara om blickar. Numera utövas mobbning också med mobilen i form av nedsättande eller hotfulla sms, säger Christina Östervall, lärare i matematik, no och teknik.
Just den knappt märkbara mobbningen visades för övrigt upp i pjäsen som spelades tre gånger för eleverna.
Christina Östervall menar att det ofta är bäst att bara konfrontera mobbaren eller mobbarna och inte ta upp problemet inför hela klassen.
- Den utsatte vågar i regel inte berätta av rädsla för att det skall bli värre då
So-läraren Lars Lundkvist säger att varje läsår gör skolan enkätundersökningar för att försöka lokalisera problemen. Så mycket slagsmål förekommer inte.
- I klassrummet ser i regel läraren om något är galet. Mobbning utövas när ingen vuxen är i närheten, det gör det svårt att komma åt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!