Uppgörelse räddar Hebyskolor

Begrepp som friskola och kundval finns inte med i det dokument som den nya majoriteten i Heby kommun har offentliggjort. De är för laddade. Därmot kan kooperativa lösningar och lokala styrelser också accepteras av socialdemokraterna.

Heby2006-10-12 10:25
Den borgerliga regeringen har lovat att tillförsäkra de alternativa driftsformerna samma möjligheter som de offentliga. En ny skollag under nästa år kommer att begränsa kommunernas möjligheter att inte släppa fram friskolor. En äldreomsorgsgaranti är också på gång liksom en barnomsorgspeng.
- Egentligen, säger Tomas Bergström (fp), blir det på sikt kundval som vi och moderaterna förespråkat här i kommunen. Det är bara det att regeringen inför det i stället.
Att folkpartiet gick in i samarbetet med vänsterpartiet och socialdemokraterna berodde bland annat på just detta att friskolor ska bli lättare att starta.
- I praktiken innebär vår lokala uppgörelse att framtiden för de små skolorna i Vittinge, Enåker och Huddunge är säkrad i kommunal regi till år 2008.
- Om kommunen inte kan driva dem vidare, kommer vi att ge lärare och föräldrar tid och möjligheter att göra om dem till kooperativ eller lokalt drivna skolor. Med den här majoriteten är framtiden för de tre små skolorna alltså mycket ljus, säger Tomas Bergström.

Spara pengar
Men kvar är frågan hur den nya majoriteten ska minska kostnaderna, öka intäkterna och reda upp ekonomin.
En del visar sig troligen i budgeten om en månad.
Men de stora åtgärderna kommer först i 2008 års budget.
Leif Nilsson (v) anser att mycket i de kommunala verksamheterna kan bli smidigare och på det kan pengar sparas.
Gösta Persson (m) talar om att få Öppna Heby att fungera som det var tänkt. Dessutom har beslutsfattandet länge varit undermåligt.
- Ett slags låt gå-politik med dåligt förberedda ärenden till fullmäktige till synes bara för att se vad fullmäktige säger han.
- Det är inte tjänstemännens fel att det varit så, säger han och de övriga i koalitionen håller med, utan det är en fråga om politiskt ansvar och klara direktiv.
Gösta Persson anser också att det en längre tid varit en dålig stämning i politiken som inte funnits förr:
- Men det är svårt att beskriva den.
Och alla håller med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om