Planer på att öppna ett kafé i de tidigare gästgiverilokalerna i Östervåla, som numera inrymmer ett boende för ensamkommande flyktingpojkar, har funnits sedan i våras. När Maija Jensen, granne till flyktingboendet, blev kock och köksansvarig i början av juni, tog projektet ny fart.
– Jag lyfte frågan om att dra i gång en kaféverksamhet där vi kunde engagera flyktingpojkarna och ledningen var med på noterna, berättar Maija Jensen som själv har både utbildning och mångårig erfarenhet av jobb i bespisningskök.
Handläggningen av serveringstillstånd tog lite tid – men i slutet av juli slogs portarna upp till Gästis Café som under vardagarna serverar allt från kaffe och fikabröd till matiga mackor och sallader.
– Vi har haft väldigt mycket folk hittills, uppemot 50-60 gäster per dag, och vi har fått mycket positiv respons, berättar Maija Jensen.
Huvudtanken med kafét har hela tiden har varit att ge de tretton flyktingpojkarna som bor på HVB Gästis, som drivs i Hoppetgruppen AB:s regi, en roligare vardag.
– Vi vill skapa en verksamhet som dels ger pojkarna en meningsfull sysselsättning, dels ger dem möjlighet till naturliga möten med Östervålaborna. Och rent ekonomiskt är vi nöjda om vi går plus minus noll, fortsätter Maija Jensen.
Hon själv är huvudansvarig för kafét medan de tretton pojkarna vid HVB Gästis arbetar efter ett schema där de tre åt gången varje dag hjälper till med bland annat köks- och serveringssysslor.
– Responsen hos pojkarna har varit god, de tycker att det här är roligt. Eftersom de är under upplärning i sina arbetsuppgifter har det ibland varit rejäla väntetider, men jag hoppas att gästerna har överseende med det så här i starten, säger Maija Jensen.
Två av gästerna i kafét är Margareta Palmqvist och Eva-Lotta Kroon Gunnarsson. De är båda entusiastiska över att Gästis lokaler har öppnats för allmänheten igen.
– Det här är ett initiativ som jag bara har gott att säga om, det här är tredje gången jag är hit och fikar, säger Margareta Palmqvist.
– Jag håller med, det känns kul att lokalerna är öppna igen och betyder det också positiva saker för integrationen så är det ändå bättre, säger Eva-Lotta Kroon Gunnarsson.
Tanken är att kafét ska leva vidare även under hösten – och på sikt kanske till och med utökas.
– En vision jag bär på är att vi i framtiden ska kunna servera riktiga luncher här, det är vad jag hoppas på i alla fall, säger Maija Jensen.