Underkänd livsmedelshantering i Heby
Under en månad i vintras gjordes så kallade databaserade inspektioner i två livsmedelsbutiker, två centralkök (skolor) två produktionskök (äldreomsorg) och två mottagningskök (barnomsorg) i Heby kommun.
Undersökningen utfördes enligt Livsmedelsverkets relativt nya inspektionsmodell "datorbaserad inspektion" som är mera inriktad på systemkontroll än tidigare inspektionsrutiner.
Slarv med dokumentation
Redan på den första punkten i checklistan, "Dokumentation av företagets egen övervakning", underkändes för övrigt samtliga kontrollerade enheter. Mest slarvas det med dokumentering av rengöring, underhåll av lokaler, förpackningsmaterial, temperaturen på utlevererad mat, nedkylning, eget vatten, korrigerande åtgärder. Revision av "egenkontrollprogrammets innehåll och funktion var inte gjord på 10 år" framgår det bland annat av protokollet.
I själva genomförandet av egenkontrollen fick också alla företag omdömet underkänd.
Mest problem visade det sig vara med underhåll av lokaler, utrustning och inredning, rengöring av ventilationskåpa- och don, personlig hygien (hårskydd saknades) golvförvaring, avfrostning av frysar och avsaknad av termometrar i kylar och frysar.
Icke godkända lokaler
Det visade sig också att tre av de inspekterade enheterna inte hade lokaler som var godkända för livsmedelshantering.
Sammanlagt togs 60 livsmedelsprov.
I sammanlagt fem fall anmärktes på förekomst av skadedjur.
I fyra fall på temperaturen på utlevererad kyld mat och i fem fall på utlevererad varm mat. I två fall var avvikelsen beträffande varmhållning av mat allvarlig, och i tre fall var den det i fråga om nedkylning .
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!