Uppsala läns landsting, som från årsskiftet har det övergripande ansvaret för all kollektivtrafik i länet, jobbar tillsammans med Upplands lokaltrafik för att med start om ett år trafikera linjen mellan Sala och Uppsala med två stycken egna pendlartåg. Inledningsvis med tågstopp i Heby och Morgongåva. Planerna presenterades vid en öppen informationsträff i Morgongåva på måndagskvällen.
- Enligt den utredning som behandlat frågan är planerna fullt realistiska. På sikt vill vi också ha tågstopp exempelvis även i Vänge, Järlåsa och Vittinge, berättar Sture Jonsson, informatör på UL.
Blir planerna verklighet betyder det en rejäl förbättring för tågpendlarna i Heby och Morgongåva som i dag har fyra tågstopp per dag i vardera riktningen, det är då vanliga SJ-tåg som stannar. Enligt de nya planerna ska tågstoppen på vardagar utökas till tolv i vardera riktningen, varje timme under rusningstid, under helgerna hälften så många stopp. För att planerna ska gå i lås krävs att UL får loss två tåg. Det pågår förhandlingar med SL om att låta sina norrgående tåg gå ända till Uppsala och inte som i dag vända i Upplands-Väsby.
- I så fall kortas upptågetlinjen med motsvarande sträcka och då får vi loss de två tågen vi behöver, berättar Sture Jonsson.
Men det återstår framför allt ytterligare två viktiga pusselbitar för att tågen ska börja rulla i december nästa år. Dels klartecken från Trafikverket, dels att Uppsala läns landsting kommer överens med kollegorna på andra sidan länsgränsen då en del av sträckan mellan Heby och Sala går in i Västmanland. Hela satsningen beräknas gå loss på runt 25 miljoner kronor minus biljettintäkter.
- Löser vi förhandlingen med SL, får vårt tillstånd och dessutom får ihop finansieringen med grannlänet ska det här gå i lås, säger Johan Örjes, ordförande i landstingets kollektivnämnd.
De vanliga pendlare som besökte informationsträffen var genomgående mycket nöjda med vad de fick höra.
- Jag är jättenöjd med beskeden. Det är framför allt fler tågstopp som är det viktiga. I nuläget är det alldeles för glest med tåg, säger Morgongåvabon Dan Cajander som pendlar till och från Uppsala varje dag.
- Vi ska göra allt som står i vår makt för att det här ska bli verklighet, kommunikationer är en nyckelfråga för kommunens framtid, säger Marie Willén, ordförande i Hebys kommunstyrelse.