Två byskolor läggs ned i Heby

Av allt att döma läggs byskolorna i Enåker och Huddunge ner från och med terminsstarten i höst. Även de yngsta eleverna kommer att bussas till centralskolan i Heby.

Enåkers skola är nedläggningshotad.

Enåkers skola är nedläggningshotad.

Foto: Hans Lundgren

Heby2009-05-06 10:11
Orsak: En majoritet i kommunstyrelsen underkänner de kostnadskalkyler som ortsborna, som vill ta över verksamheterna som friskolor, presenterat. Beslutet fattades efter votering med röstsiffrorna 6 mot 5.
@Brödtext:Kommunalrådet Carina Schön (S) säger att det är tungt:
- Ja, verkligen. Men vi ser att det blir minusposter och skattebetalarna kan inte gå in och täcka nya underskott i ett läge där vi tvingas till besparingar inom alla områden. Senaste budgetprognosen visar att intäkterna i år minskar med 27 miljoner kronor.

I praktiken betyder det att kommunen stänger skolorna?
- Ja, vi har inte råd att fortsätta driva dem i egen regi, det har vi tidigare klargjort, säger Carina Schön.
Kurt Rikard Lindgren (Lp), som länge förespråkat en långssiktig strukturförändring av kommunens verksamheter, anser att frågan om de två byskolorna fått en stark moralisk karaktär:
- Kommunalrådet borde ha sagt i från i ett tidigare skede. Det här agerandet har lurat föräldrarna att tro att det skulle bli friskolor. Därför röstade jag för att de åtminstone skulle få försöka.
Samma argumentering använder Folkpartiets Anna Bengtsson som röstade med oppositionen:
- Visst, ekonomin är tuff, men att i det här skedet stänga för friskolealternativet är att göra fel.

När UNT på onsdagsförmiddagen besökte skolan i Enåker var personal och föräldrar där rådvilla och besvikna över beskedet:
- Vi trodde att det i princip var klart, vi har inte fått några indikationer på att kommunen ville dra sig ur, säger Åsa Lundberg, mamma till sjuåriga Wilma.
Tanken har varit att de små byskolorna i Enåker och Huddunge under kommande läsåret skulle drivas vidare av lokala styrelser på ett slags "intraprenad" och från och med höstterminen 2010 formellt bli friskolor.
På båda orter har föräldragrupper sedan årsskiftet arbetat fram konkreta underlag för budget samt ansökan till Skolinspektionen.

Övergången till friskolor skulle ge kommunen en besparing på en miljon kronor per skola. Att lägga ner skolorna ger en besparing på 2,5 miljoner kronor, det vill säga totalt fem miljoner kronor årligen.
- Det ifrågasätter vi, säger Mats Brandt, en av fem ledamöter i Enåker byskola ekonomiska förening:
- Vi har minskat personalen ytterligare genom att slå samman fritids och dagis med skolan, Vi hävdar också att extrabussar för eleverna till och från Heby kommer att kosta kommunen 900 000 kronor mer än beräknat per läsår.
Mats Brandt frågar sig vad som skall hända med de tomma skolorna.
- De kan inte säljas som annat än skolor. Stängda kostar skolorna en kvarts miljon kronor årligen.
Mats Brandt uppger att man i Enåker kommer att gå vidare till Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, med en fråga om kommunen verkligen kan agera så här.

Utanför lanthandel i Enåker/Runhällen står en grupp äldre män och språkar. De har ännu inte hört om beslutet att inte bevilja stöd till friskola i byn.
- Lars-Ola Johansson, potatisodlare i Uddnäs, säger att bygden utarmas om skolan försvinner.
- Barnfamiljerna kommer naturligtvis inte att flytta hit, de blir äldre från Stockholm och Uppsala som köper fastigheterna som blir till salu.
FAKTA
I Enåker anser sig ortsborna kunna bedriva undervisning för 31 elever till en total kostnad av 2 miljoner 46 000 kronor med ett kommunalt bidrag på 2 miljoner 310 000 kronor.
I Huddunge är kostnadskalkylen 1miljon 565 000 kronor och det kommunala bidraget 1 miljon 613 000 kronor för undervisning av 27 elever.
Kommunstyrelsens majoritet anser att kostandskalkylerna i båda fallen brister negativt på cirka 450 000 kronor.
Att i stället stänga skolorna sparar minst fem miljoner kronor årligen.
- Det är en uppgift jag tvivlar starkt på, säger Margareta Schang i lokala rådet för skolan i Huddunge.
Skolorna är värderade till en miljon kronor vardera. Hade det blivit friskolor hade lokala råden fått köpa dem för mellan 200 000 och 400 000 kronor.

S, M, och V-ledamöterna i kommunstyrelsen röstade för att underkänna föräldragruppernas kostnadskalkyler, FP, Lp och C ledamöter röstade för att godkänna dem.
På torsdagskvällen informerar skolchefen Peter Lund föräldrarna i Enåker om konsekvenserna av kommunstyrelsens beslut. Mötet startar klockan 19 i skolans matsal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om