Målet: De ska vandra 50 mil i Uppland

Under 2021 ska Camilla Berneklint och Magnus Berneklint vandra hela Upplandsleden. Nu delar de med sig av sina bästa tips.

Magnus Berneklint och Camilla Berneklint ska vandra Upplandsledens alla etapper under 2021.

Magnus Berneklint och Camilla Berneklint ska vandra Upplandsledens alla etapper under 2021.

Foto: Alexzandra Persson

Heby2021-08-07 17:00

UNT följde med Grillbyborna Camilla Berneklint och Magnus Berneklint på deras vandringstur vid Tenasjön, utanför Heby. 

På turen bjuder de på tips för att vandra Upplandsleden:

De har båda satt upp målet att gå Upplandsledens alla 31 etapper under 2021. Anledningen till att de vill göra detta är att Camilla Berneklint vintern 2020 inte kunnat gå långa sträckor på grund av sjukdomen endometrios. 

undefined
Camilla Berneklint och Magnus Berneklint arbetar som lärare, och de passar därför på att gå ut och vandra på loven.

– När det var som värst hade jag så ont att jag bara kunde gå några meter runt huset, säger hon.

Men efter att hon blev opererad har hon blivit nästintill återställd. Det har återuppväckt suget för att vandra.

– Jag har kunnat gå längre och längre sedan operationen. Och nu vill jag fira att jag kan gå igen. Det var så vi kom på idén att gå hela Upplandsleden.

De påbörjade sin vandring genom Uppland i våras och nu har de kommit en god bit på vägen. De har redan gått 36 av 50 mil, och vissa av favoritturerna har de gått flera gånger. Nu har de bara sträckorna mellan Gimo och Långhäll och mellan Skekarsbo och Östa naturreservat kvar.

De brukar packa med sig utrustning för att gå i cirka en vecka i taget för att kunna beta av många etapper på samma gång. 

Vid just Tenasjön har de vandrat flera gånger förut. UNT fick följa med upp till ett smultronställe de hittat med utsikt över sjön. Där tillagas dagens lunch, som också är en favorit för paret när de är ute och vandrar. Kolbullen.

undefined
Till lunch blir det kolbulle.
Kolbullar på stormkök

5 dl vetemjöl

6 dl vatten

1 tsk salt

300 g rimmat fläsk, tärnat

209 g champinjoner, tärnade

En stor klick smör

Blanda vatten, vetemjöl och salt till en slät smet. 

Fräs lite av fläsket samt champinjonerna i en stor klick smör eller ister tills de har börjat få färg. Häll därefter över en del av smeten så att det täcker pannan. Stek tills kolbullen har fått fin färg. När den släpper i kanterna går det bra att vända för att få stekyta på båda sidor. 

Serveras gärna med lingon och skivad salladslök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!