Effekterna av stormen Hans märks fortfarande. Den kraftiga nederbörden som har fallit och fyllt på vattendragen i Dalarna får nu följder längre söderut i Tärnsjöområdet med höga flöden i Färnebofjärden. SMHI varnar för stora mängder och väldigt strömt vatten som kan leda till översvämning.
– Jag har varit och pumpat bort vatten från grunden och i källaren i en stuga på Hällnäset. Det området är nog värst drabbat med flera sommarstugeägare som har fått in vatten i huset, men även de som bor där permanent har svårt att ta sig till sina hus på grund av den höga vattennivån, säger Hasse Persson som bor i Tärnsjö.
– De kan inte ta bilen dit utan får vada i vattnet. Jag tror att många boende i området är oroliga.
Gudrun och Ture Jansson bor i Hällnäset och deras tomt är översvämmad. En fastighet är helt omgivet av vatten men den ska inte ha skadats. Huset de bor i ligger lite upphöjt så inget vatten har tagit sig in där.
– Vi får ställa bilen vid korsningen, ta på oss stövlar och sedan vada genom vattnet till huset. Hela tomten och gräsmattan är översvämmade. Det är klart man har varit orolig att nivåerna stiger in i själva huset, säger Gudrun Jansson.
Nu är vattnet på väg att sjunka undan och paret Jansson känner sig lugnare.
– Vi har förtöjt båten vid flaggstången på gräsmattan. Man kan faktiskt fiska från farstubron och man ser småfiskar hoppa lite då och då, säger Ture Jansson.
– För egen del är jag inte orolig att översvämningar blir vanligare och värre framöver runt Dalälven. Då får man helt enkelt stärka upp runt fastigheterna så att inte vattnet letar sig in. Inget här har skadats mer än att jag kommer behöva kratta undan lite vass och andra växter sedan när vattnet har sjunkit undan.
Vattennivåerna kring Östahalvön är de tredje högst uppmätta sedan 1916 och 1977. Det har lett till att de kilometerlånga stränderna vid Östaholm, Färnösandsbadet och Ingboviken är översvämmade. Kyrkstigens spänger över Nordmyran ligger också under vatten och går inte att använda för vandring.
– Delar av Masövägen som går till Gistholmsvägen är översvämmad av vatten och dessutom har vägar höjts med stenkross för att inte förstöras, säger Hasse Persson.
Flera bryggor och båtplatser ligger under vatten. Heby kommun uppmanar därför de som har fritidshus eller båt på Östahalvön att se efter hur det är med dessa.
– Jag har inte tagit del av någon information om vattenskadade hus och vägar, men flera stugor ligger väldigt nära vattnet så det är inte osannolikt. Vi har väldigt höga nivåer men vår bedömning nu är att det inte finns någon större anledning till oro eller insatser, säger Marie Löfgren, säkerhetsskyddschef på Heby kommun.
Enligt kommunen är ingen samhällsviktig verksamhet hotad, men invånare i området ombeds att inte underskatta vattnets kraft. Det finns risk för underminering, ras och skred. Dessutom ska boende inte ta onödiga risker samt hålla kontakt med grannar för att veta om de skulle behöva hjälp.
– Vi har höga flöden utefter hela Dalälven och följer kontinuerligt utvecklingen samt har återkommande möten med länsstyrelsen. Vår bedömning är att vattnet har nått sin högsta nivå och därefter kommer att sjunka undan. Så vi slappnar av lite nu, säger Marie Löfgren.