När Heby kommun i höstas beslutade om att behålla samtliga skolor i kommunen var det med brasklappen om att besparingar skulle göras på annat sätt, bland annat genom att centralisera skolan på respektive ort. Under 2019 gjordes effektiviseringar på ett 20-tal tjänster inom skolan och inför årsskiftet fick utbildningsnämnden ett riktat sparkrav på 6 miljoner kronor för 2020.
Men ännu har fjolårets besparingar inte haft effekt. I stället visar nämnden ett underskott på 8,2 miljoner under första kvartalet 2020, ett underskott som man räknar med kommer att uppgå till 16 miljoner vid årets slut, sparkravet inkluderat.
– Det är ett allvarligt läge. Vi gjorde ett jättejobb i fjol, men lokalomstruktureringen tar längre tid än vad man kan tro. Till det så har gymnasiekostnaderna ökat och vi har något högre personalkostnader än vi räknat med, säger utbildningsnämndens ordförande Rose-Marie Isaksson (S).
Listan över pågående och planerade åtgärder är lång. Bland annat kommer elever i årskurs 5 och 6 att få gå vissa heldagar på högstadiet, några mindre förskoleverksamheter kommer att flyttas in i skollokaler och på vissa håll kommer åldersblandade skolklasser att göras. I höst flyttar utbildningsförvaltningen ut ur sina lokaler och in i Heby centralskola för att minska på hyreskostnader. Även inom skolmaten pågår ett arbete som ska minska kostnaderna.
Att komma tillrätta med det prognosticerade underskottet på 16 miljoner kronor tror dock inte Rose-Marie Isaksson är möjligt, men hon står fast vid beslutet att behålla samtliga grundskolor i kommunen.
– Vi är en växande landsbygdskommun och om 2-3 år kommer vi att fylla ut vår skollokaler. Lägger vi ned en skola nu sitter vi verkligen i sjön då. Just nu vänder vi på varenda sten och det gör rektorerna med, men jag har svårt att se att nämnden kan fatta något övergripande beslut som tar oss ur den här situationen.
Trots en kostsam skola ökar gruppen i Heby kommun som inte är behöriga till gymnasiet. Hur går det ihop?
– Det är ett dilemma i kommunen och har varit det under en längre tid. Det finns fler orsaker bakom, bland annat att föräldrars utbildningsnivå inte har varit så hög. Det är en utmaning att få eleverna studiemotiverade, men jag tycker att skolorna jobbar på bra med det, säger Rose-Marie Isaksson.
Rättelse: I en tidigare version av texten stod det att några mindre förskolor i kommunen ska läggas ned. Det ska de inte. I stället ska verksamheterna flyttas in i andra lokaler i kommunen.