Trots protesterna — allt pekar på färre pastorat i Heby

Uppsala stifts arbetsutskott vill slå ihop församlingarna i Heby kommun till två pastorat. Detta trots hård kritik mot förslaget.

Vittinge, Västerlövsta, Enåker och Huddunge ska bli ett pastorat som kommer heta Västerlövsta. Nora, Östervåla och Harbo blir det andra pastoratet som kommer heta Östervåla, enligt stiftets förslag.

Vittinge, Västerlövsta, Enåker och Huddunge ska bli ett pastorat som kommer heta Västerlövsta. Nora, Östervåla och Harbo blir det andra pastoratet som kommer heta Östervåla, enligt stiftets förslag.

Foto: Christer Bergström

Heby2020-12-09 14:30

Som UNT rapporterat om tidigare har Uppsala stift tagit fram en utredning som pekar på att det finns fördelar med att slå ihop församlingarna i Heby kommun till ett eller två pastorat istället för de fyra som finns i dag. Förslaget fick dock hård kritik från de lokala församlingsledningarna.

Men trots kritiken lutar nu det mesta åt en sammanslagning. Under förra veckan hade Uppsala stifts arbetsutskott ett sammanträde där en majoritet röstade för att det ska bildas två pastorat i Heby kommun. Två medlemmar i utskottet reserverade sig mot beslutet och röstade för en utökad samverkan mellan församlingarna. En av de stora anledningarna till arbetsutskottets beslut är att det i dag bara finns en präst per församling vilket leder till en alltför tuff arbetssituation för prästerna.

— Det blir en ohållbar arbetsmiljö för dem. I och med det här förslaget blir det fler präster per församling och då kan de dela ansvaret på ett bättre sätt, säger Kerstin Ramdén (S), vice ordförande i Uppsala stift.

Finns det planer på att säga upp personal i och med sammanslagningen?

— Nej det finns inga planer på uppsägningar, säger Kerstin Ramdén.

Församlingarna menar att de har ett system på plats där prästerna täcker upp för varandra om någon är ledig. Men Kerstin Ramdén delar inte den uppfattningen och menar att det även handlar om församlingarnas ekonomi på lång sikt.

— Ingen av de här församlingarna befinner sig i den ekonomiska situationen att de kan bära mer än en präst. Enligt oss har det här samarbetet inte fungerat som det borde göra, vi har försökt, men det räcker inte för att säkra arbetsmiljön för prästerna.

Hur ser du på att församlingarna känner sig överkörda och att ni inte har lyssnat på deras synpunkter i den här frågan?

— Att bli lyssnad på är inte samma sak som att få som man vill. Det är inget roligt beslut att fatta och det är inget vi gör för att vi vill visa makt. Som vi ser det är det ett nödvändigt beslut för att säkra verksamheten och arbetsmiljön långsiktigt.

Trots att arbetsutskottet nu har tagit det här beslutet är det sista ordet i frågan inte sagt. Nästa vecka ska stiftstyrelsen sammanträda och ta det slutgiltiga beslutet i frågan. Men det vanliga är att stiftstyrelsen går på arbetsutskottets linje.

— Normalt litar man på oss. Men när det kommer till den här typen av frågor är det inte alls säkert att det går arbetsutskottets väg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!