Fostermor söks till föl – efterlyser "snäll mjölkbar"

Natten mot söndag dog travhästen Västerbo Crystal efter att ha fött ett piggt hingstföl. Ägarna söker nu akut efter en snäll ”fostermamma” till fölet.

Michael Demmers och det nyfödda fölet

Michael Demmers och det nyfödda fölet

Foto: Malin Jansson/Läsarbild Nicklas Johansson

Heby2023-06-04 21:31

Natten mellan lördag och söndag födde travstoet Crystal sitt föl på Västerbo stuteri, utanför Heby.

– Det var en normal fölning men sedan såg vi att Crystal inte mådde bra så hon och fölet transporterades i ilfart till universitetsdjursjukhuset (UDS) i Uppsala, berättar Michael Demmers, en av stuteriets ägare.

Efter att ha undersökt och observerat stoet hela natten hittade veterinärerna till slut felet.

– Det var ett hål i livmodern, rätt in i buken. Troligtvis har det uppstått under förlossningen, genom att fölet har sparkat. Det var jättetråkigt att behöva ta beslutet om avlivning eftersom vi har fött upp henne här och hon alltid har tävlat i våra färger. Crystal var bara 14 år, vilket inte är en hög ålder för en sådan häst, säger Michael Demmers om stoet.

Det var ett sto som dog för er förra året också?

– Ja, det stämmer. Det är jättetråkigt när det händer, men vi har 150 hästar här och uppåt 50 fölningar per år, så statistiskt sett har vi ändå klarat oss bra.

Nu är läget akut att hitta en ”fostermamma” till fölet. Stuteriet letar efter ett sto som nyligen har haft ett eget föl. Just nu matas hingstfölet med mjölkersättning i nappflaska en gång i timmen.

– Han är stor, rejäl och jättefin. Han tar det ganska bra, men är förstås lite bekymrad över att inte ha någon mamma, men äter ändå, säger Michael Demmers som hoppas att någon ska ha ett snällt sto hemma som under cirka sex månader kan amma och ta hand om deras föl.

– Vi är ute efter en snäll mjölkbar, om man säger så. Amningen är viktigast i början. Det går att behandla stoet med hormoner för att stötta mjölkproduktionen i början. Fölen präglas på sin mamma och lär sig mycket av henne i början och när de sedan går ut i hagen med andra hästar ska stoet kunna vara lite ”försvarsadvokat” åt fölet när det busar med de andra.

Spelar det någon roll vilken ras en fostermamma är av?

– Det behöver inte vara en travhäst, men gärna en stor häst. Vi fick ett erbjudande om en islandshäst. Men det går tyvärr inte för om några veckor kommer fölet vara större än islandshästen.

Att fostermamman ska ha med sig ett eget föl till stuteriet och föda upp två samtidigt, tror inte Michael Demmers heller är någon bra idé.

– Nej, i regel har hästarna bara en fölunge så det brukar inte gå lika bra med två föl samtidigt, säger han.

Karta: Västerbo Stuteri AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!