Torgny Nevéus dragplåster i Tärnsjö

Historikern och författaren Torgny Nevéus var dragplåstret när Tärnsjö bibliotek firade Världsbokdagen. Ett 50-tal åhörare hade infunnit sig för att lyssna. Torgny Nevéus är född och uppvuxen i Ingbo sydväst om samhället, men är sedan länge bosatt i Uppsala.

Foto: Hans Lundgren

Heby2009-04-23 16:53
Nu berättade han om sin senaste bok "Vi alla byggde landet" som han i många år tänkt skriva.
"Vi bygger landet" heter en arbetarsång som brukats flitigt inom socialdemokratin.
- Men det fanns andra som var med också, påpekade Nevéus.
Boken beskriver levnadsloppet för 22 svenska kvinnor och män som levde i Sverige under andra hälften av 1800-talet och första hälften av 1900-talet. Inga kändisar som Staaf, Branting och Carl Larsson, men en läkare, konstpedagog, idrottsman, piga och sångerska.

I sitt föredrag lyfte Torgny Nevéus fram fyra människoöden. Timmermannen Eric Olofsson, Trösk-Erk, från Huddungeby. Han tvingades av ekonomiska skäl sälja fädernegården år 1841. Men han var ett tekniskt geni, tillverkade tröskverk i trä som drevs av "naturlig mekanik och dragdjur". Han tillverkade dem på plats på gårdarna och kom tillbaka och reparerade om det behövdes. Några stycken finns bevarade i Västra Uppland. Trösk-Erk skrev dagbok mellan år 1857 och 1901. Han arbetade hårt i hela sitt liv. Det finns inget fotografi på honom. Han dog år 1905.

Konstnären Ingeborg Uddén illustrerade bland annat folkskolans läsebok Sörgården och många andra böcker.
- Hennes styrka var förmågan att skildra rörelsen. I hennes bilder flyger verkligen fåglarna, säden vajar. Hon hade svåra uppväxtförhållanden men lyckades utbilda sig. På senare tid har hon uppmärksammats, bland annat av författaren Gunnar Ekelöf.
Wilhelmina Skogh var en särdeles entreprenör. Från ingenting jobbade hon upp sig inom restaurangbranschen och köpte Grand Hotell i Stockholm.
- Hon gifte sig med en vinhandlare. När han dog reste hon ett monument över honom på Norra Kyrkogården som i dagens penningvärde skulle ha kostat fler miljoner kronor.
Dock förbyggde hon sig på Grands Vinterträdgård och på "riddarborgen" Foresta på Lidingö och dog i små omständigheter.

Per Nilsson slutligen utbildade sig till murare och var yrkesverksam i Oslo, Stockholm, Vadstena och Uppsala. Han var med om att bygga mentalsjukhusen i Vadstena och Uppsala. På ett fotografi, när ett av husen på Hospitalet fullbordats, sitter han främst intill några vitklädda sköterskor. Han avancerade till verkmästare. På fritiden var han en duktig amatörmålare.
Per Nilsson var Torgny Nevéus farfar.
- Sin sista tid i livet bodde han i mitt föräldrahem i Ingbo. Jag tyckte mycket om honom, säger Torgny Nevéus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om