Telemedicin ger effektivare vård
Hudspecialisterna kan med ett datorprogram titta på samma bild som husläkarna har i sin dator och specialisterna kan på sätt ge ett snabbt utlåtande. På bilden husläkare Olof Bengtson och vårdcentralchef Christina Fabian vid vårdcentralen i Heby.
Läkare i Heby talat med speicialist vid Akademiska sjukhuset.
Foto: Peter Söderlund
Läkarna kan titta på samma bilder och under en timme hinner de diskutera hudåkommor hos upp till 20 patienter. För husläkarna och hudspecialisterna är det betydligt effektivare att se samma bild samtidigt och diskutera åkomman i stället för att bara tala om den. Patienterna behöver inte längre vänta i flera veckor på ett utlåtande och husläkarna kan i många fall behandla patienterna själva.
Detta innebär att antalet remisser till Akademiska sjukhuset har minskat avsevärt.
Benny Eklund, it-strateg vid Akademiska sjukhuset, berättar att arbetssättet kallas för telemedicin.
- Tekniken innebär att den bild som läkarna på vårdcentralen har på datorskärmen kan plockas upp av specialisten vid Akademiska. Vi säger att man delar skrivbord, men det är absolut inte frågan om någon avancerad teknik. Husläkarna konsulterar specialisten på Akademiska sjukhuset en gång i månaden under en timmes tid och det ska jämföras med vad det innebär om patienterna åker till Uppsala och blir undersökta av hudspecialister. Patienten ska för det första ta sig till mottagningen och ska klä av sig och det krävs en hel del kringpersonal. Landstingets kostnader för patienternas resor försvinner också, säger han.
Uno Rung är en av patienterna som får hjälp vid vårdcentralen i Heby. Han är mycket nöjd med att inte behöva åka till Akademiska sjukhuset.
- Jag tycker att det är alldeles utmärkt. De har varit gudomliga mot mig på vårdcentralen. Det här blir billigare för mig och för landstinget, säger han.
I går fredag deltog Christina Fabian husläkare och vårdcentralchef i Heby och hennes kollega Olof Bengtson i en videokonferens med revisorer från EU-kommissionen. Revisorerna vill veta om projektet fallit ut väl, eftersom det finansieras till 30 procent med EU-pengar.
Christina Fabian och Olof Bengtson framhåller att systemet innebär effektivare arbete och det betyder också att de får ta del av hudspecialisternas kunskaper.
- Det är fantastiskt bra och det är ett underbart inlärningstillfälle, säger Olof Bengtson.
Christina Fabian berättar att många äldre patienter inte är vana vid att åka till Uppsala och Akademiska sjukhuset.
- Det här är ett oerhört fint sätt att hjälpa patienterna på, säger hon.
Benny Eklunds förhoppning är att fler vårdcentraler i länet ska börja använda tekniken. Några stora investeringar krävs inte, säger han.
- Vi har redan investerat i ett gemensamt journalsystem, och alla läkare har tillgång till provresultaten från laboratorierna. Det enda som behövs är programvaran för att kunna titta på samma bilder. På sikt ska vi även lagra bilderna centralt och koppla dem till journalerna, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!