Tegelbrukens historia nu i bokform

Vintern, för ett och ett halvt år sedan, började Olle Nilson i Runhällen att skriva en bok om taktegelindustrin i Heby och Sala kommuner. Nu är boken "Tegelriket" färdig och tusen exemplar väntar på att få säljas.

Olle Nilson, författare till den nya boken "Tegelriket" är påläst och berättar gärna om taktegelbruken i regionens historia.

Olle Nilson, författare till den nya boken "Tegelriket" är påläst och berättar gärna om taktegelbruken i regionens historia.

Foto: Jacob Hilding

Heby2006-06-14 00:00
Boken "Tegelriket" var från början tänkt att utgå från företagarna Janne Olssons och Axel Rosenlunds verksamhet i Heby. Men som för många forskare och författare tog boken en lite krokigare väg än som från början var planerat innan den var färdig.
— Den handlar mer om taktegelindustrin i trakten i allmänhet, om dess uppgång och fall, säger Olle Nilson, när UNT träffar honom i hemmet i Runhällen utanför Heby.
Olle Nilson, från Stockholm, har haft sommarställe i Runhällen i ungefär 30 år. Frun Ingvor kommer från Sala, så det föll sig naturligt att hitta en sommarpärla i regionen.
Sedan ett år tillbaka är de fast boende i Runhällen, och det är där Olle har färdigställt sin bok.
Författandet och forskandet har enligt Olle varit roligt från början till slut, inte minst tack vare alla människor han träffat.
— Det som dock är synd är att många människor kommer på saker i efterhand, när boken redan är färdig. Men det blir nog lätt så, konstaterar Olle.

Gediget verk
Det är ett gediget verk Olle har skapat, och trots att han är pensionär har han lagt ner ett heltidsjobb på boken, med god hjälp från Ingvor som bistått med korrekturläsning.
Teglet som tillverkades i trakten var taktegel, och verksamheten tog fart i början av 1900-talet. 24 taktegelbruk har sammanlagt funnits i Heby och Sala.
Anledningen till att takteglet blev så stort i just Heby-trakterna är den kalkfria leran som området var rikt på. Orsaken till att leran skulle vara kalkfri var att takteglet skulle få samma färg.
Av olika anledningar slogs taktegelbruken ut på främst 1960- och 70-talen.
— Annat material blev populärt. Och det kom även så kallat fusktegel på marknaden. Det var dessutom svårt att få arbetskraft, förklarar Olle.

Bara ett kvar
I dag finns endast ett taktegelbruk kvar i området — Vittinge tegelbruk. De är det enda företag i Sverige som använder gamla metoder, dock med modern teknik.
Olle Nilson tycker taktegelbrukens historia är värd att berätta, inte minst för den vikt de haft för regionen.
— Det är en historia som angår alla, inte bara som minne för några få, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om