Det frågar riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) i en interpellation till klimat- och miljöminister Åsa Romson. I regeringens regleringsbrev till Naturvårdsverket minskade statens anslag med 25 procent (från fyra till tre miljoner kronor) för insatser i sommar med det biologiska bekämpningsmedlet BTI.
– Jag vill få svar på om hon ämnar överlåta på berörda kommuner att ensamma betala insatserna? Det strider i så fall mot principen som förre miljöministern Kjell Larsson knäsatte för femton år sedan, nämligen att staten har ett delat ansvar, eftersom myggen som plågar människor och djur i området i huvudsak kommer från statligt naturskyddade områden, säger Mikael Oscarsson.
Storskalig bekämpning av mygg sker inte varje sommar och det är viktigt för organisationen av insatserna att en buffert kan byggas upp.
– Heby och Sandvikens kommuner, som är hårdast drabbade när myggen slår till, betalar årligen en miljon kronor var till bekämpningen. Minskar statens anslag varaktigt blir de sittande med Svarte Petter.
Enligt Mikael Oscarsson är det tvärtom nödvändigt att staten ökar sitt bidrag till sex miljoner kronor årligen.
– Jag vill också höra miljöministerns syn på metoden Mygg-SIT, där i laboratorier steriliserade mygghanar släpps ut i myggrika områden. Metoden förekommer redan framgångsrikt mot mygg och flugor i ett tiotal länder utanför Europa, uppger Mikael Oscarsson