Tämnaren på väg försvinna
Om ingenting görs försvinner sjön Tämnaren inom 100 år. Det befarar Tämnarens vattenråd som menar att läget är kritiskt. Men resurserna saknas och stödet från myndigheterna brister, enligt vattenrådet.
Kiell Tofters är orolig för Tämnarens framtid.
Foto: Johan Eriksson
Enligt yttrandet är Tämnaren, som ligger i Heby, Tierp och Uppsala kommuner populär bland fiskare, skridskoåkare och ornitologer. Hela sjön är Natura 2000-område och det finns flera naturreservat vid Tämnaren.
Samtidigt är tillgängligheten dålig. Eftersom sjön är så näringsrik sker en stark igenväxning. Botten höjs också varje år med fem millimeter på grund av markhöjningen i Uppland och dy från förmultnade växter. Det innebär att risken är stor för bottenfrysning vintertid och då dör fisken.
Vattenrådet har mängder med idéer om hur utvecklingen skulle kunna vändas, eller åtminstone bromsas upp. Men det har varit svårt att få gehör.
- Det är ingen som engagerar sig riktigt. Hittills känner vi oss lite som en ropande röst i öknen, säger Kiell Tofters, rådets ordförande.
Han berättar att en springande punkt är nuvarande vattendom.
Enligt vattenrådet har vattendomen i praktiken helt satts ur spel, högst några månader per år går det att följa domen. Flera tidigare år har vattendjupet legat på endast 90 centimeter.
"Det som räddat sjön från nästan total bottenfrysning är riklig nederbörd i november och ända in i december. Därför är det av största vikt att en ny vattendom kan komma till stånd snarast så att en bottenfrysning förhindras", skriver rådet som anser att ett vattendjup på mellan 190-240 centimeter vore det optimala.
- Men det verkar inte riktigt som myndigheterna vet hur man handskas med handläggningen av en vattendom. Det som behövs är en gemensam syn på hur man ska ta tag i problemen.
Vattenrådet skulle också vilja röja Hallsjöns kanter från sly och ta bort gamla muddringsbanker.
Provfiske i Tämnaren borde genomföras eftersom halten av kvicksilver i fisken är oroande. Strandröjning är en annan möjlig åtgärd, liksom en översyn av avloppen runt sjön. Dessutom finns det planer på muddring och att använda muddermassorna till bioenergi.
- Men för att det ska vara möjligt måste vi veta vilken auktoritet vattenrådet har och vi måste få ekonomiska muskler för att kunna jobba med frågan, säger Kiell Tofters.
Det finns redan skisser på ett treårigt projekt till en kostnad av fyra miljoner kronor tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Inom ramen för det skulle mycket ideellt arbete läggas ner. Men hittills har man bara lyckats få ett bidrag på 40 000 kronor från länsstyrelsen och 100 000 från vattenmyndigheten.
Det var 2007 som Östervåla utvecklingsråd fick i uppdrag av länsstyrelsen att bilda Tämnarens vattenråd. Men Kiell Tofters menar nu att det lokala engagemanget som visat sig vara stort kan dö ut om ingenting händer.
- Om inte vattenrådet och lokalbefolkningen får något gehör, då är det här med bildandet av lokala vattenråd bara skendemokrati.
Han hoppas nu att remissen ska hjälpa till att väcka frågan och att Tämnaren kan fungera som ett pilotprojekt för vattenmyndigheten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!