Sveriges äldsta karneval ställer in – igen

Fram till 2020 var det bara ett världskrig som hade stoppat Hebykarnevalen. Men så satte pandemin världen i brand och nu tvingas Heby AIF ställa in långköraren för fjärden gången på 99 år.

Arkivbild från 2019 års Hebykarneval.

Arkivbild från 2019 års Hebykarneval.

Foto: Elvira Pihl/UNT arkiv

Heby2021-06-17 06:30

Sedan starten 1922 har Hebykarnevalen varit svårstoppad. När Europa bombades sönder under andra världskriget hade karnevalen uppehåll i två av krigsåren, 1942 och 1943, men efter det arrangerades publikfesten de 76 efterföljande åren. Men 2020 kastade pandemin in världen i en ny kris som tvingade arrangören Heby AIF att ställa in förra årets karneval.

I takt med att smittspridningen har minskat och restriktionerna släppte har HAIF levt på hoppet om att kunna genomföra årets karneval. Men trots förhoppningarna kom under helgen beskedet att Hebykarnevalen, som brukar genomföras tredje helgen i augusti, ställs in igen

— Det är såklart jättetråkigt att det inte blir någon karneval i år heller. Det är en gammal tradition som betyder mycket för hela bygden. Det är så mycket planering som måste göras och tillstånd som ska sökas så det var bättre att ta beslutet nu än att sitta och hoppas på att det ska lättas upp, säger Tommy Olsson, ordförande i Heby AIF.

Vad är det som gör att ni tvingats ta det här beslutet?

— Utifrån de restriktioner som tros gälla då med 500 sittande personer går det inte att genomföra. I öltälten och aktiviteterna i parken på lördagen brukar det vara mist 600 personer och på karnevaltåget kan det vara upp mot 2 000 personer efter vägarna och vi har ingen möjlighet att ha anvisade platser på det sättet som krävs.

undefined
Arkivbild från Hebykarnevalen 2019. I karnevalståget gick då bland annat Hannes Pettersson, som syns längst fram i bild som lejonkungen med krona.

Förutom att Hebyborna återigen går miste om ett roligt evenemang drabbas arrangörsföreningen HAIF hårt av ännu en utebliven karneval. Ett vanligt år är det föreningens enskilt största inkomstkälla som man nu har gått miste om två år i följd.

— Vi brukar räkna på att karnevalen innebär 150 000 kronor i rena intäkter, så det är en jätteviktig inkomst som försvinner. Men vi klarar oss, dels tack vare de bidrag vi har fått från Riksidrottsförbundet under pandemin, dels då vi har sparat in på allt vi har kunnat.

Tommy Olsson menar att det är för tidigt att spekulera om det kan bli en karneval nästa sommar. Men för både föreningens och samhällets skull hoppas han att den nästan 100-åriga traditionen kan återupptas 2022.

— Det vore ju sjutton om det här inte skulle ta och ge sig till nästa år. Men fram till dess är det bara att gilla läget och respektera de restriktionerna som finns, det är ett måste om pandemin ska försvinna någon gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!