Parallellt med de biologiska bekämpningsinsatserna kring Nedre Dalälven pågår den regionala landskapsstrategin Människor, mygg och natur vid Nedre Dalälven med syftet att hitta långsiktiga lösningar på problemet med översvämningsmygg. Vid ett möte i tisdags fick deltagarna bland annat ta del av en rapport om vilka myggbekämpningsmetoder som används i andra delar av världen.
Sedan 2002 bekämpas stickmyggor i Nedre Dalälvens översvämningsområden via helikopter med det biologiska bekämpningsmedlet Bti. Men eftersom metoden inte angriper myggproblemets orsaker anses den inte vara en långsiktig lösning.
Dessutom kan det finnas en risk för oönskade effekter på naturen, som delvis består av Natura 2000-områden, och människorna i området. Att sluta bekämpa med Bti är dock inte aktuellt, och eftersom landskapet varierar går det heller inte att hitta en lösning för hela området.
– Vi kommer inte att finna en universallösning för hela Nedre Dalälven, utan det kommer att bli en mosaik av olika åtgärder för olika sorters landskap. Vi tittar både på vad myndigheterna kan göra, och vad individer i allmänheten kan göra, säger Maria Widemo, projektledare inom landskapsstrategin vid länsstyrelsen i Gävleborg.
I ett forskningsprojekt som bedrivs vid Uppsala universitet tittar man bland annat på om älvängar som slåttrats och betats producerar mindre mygg än de ängar som får växa igen. Skulle det visa sig stämma kan det bli aktuellt för såväl myndigheter som för privatpersoner med mark i vissa problemområden att se till att ängarna slåttras, menar Maria Widemo. Dessutom brände man för några veckor sedan av ett två hektar stort område väster om Nordmyran utanför Tärnsjö. Även där ska effekterna undersökas. Och det finns fler bekämpningsalternativ att fundera över.
– I Kalifornien som är väldigt drabbat har man stora integrerade myggkontrollprogram, där har man en stor palett av åtgärder både i stor och liten skala. En del av deras metoder kan vara värda för oss att titta på, bland annat leder de bort vatten i vissa områden för att inte skapa gynnsamma förhållanden för mygg, men det sker i kombination med Bti-besprutning.
Även i vissa områden i Tyskland har man under lång tid haft stora problem. Maria Widemo konstaterar dock att myggproblemet där kvarstår.
– De har bekämpat med Bti i över 30 år men äggmängden har ändå inte gått ned. Den sortens stickmyggor som vi har att göra med lägger väldigt många ägg och är väldigt duktiga på att utnyttja varje tillfälle som ges för att föröka sig. Vi måste jobba med att skapa förhållanden som de inte trivs i.
Svårt att bli av med myggen
Det finns ingen universallösning på myggproblemet kring Nedre Dalälven. En mosaik av olika åtgärder kan bli nödvändiga för att bekämpa stickmyggor på lång sikt.
Myggbekämpning över Färnebofjärden 2009.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Människor, mygg och natur
Den regionala landskapsstrategin Människa, mygg och natur vid Nedre Dalälven är ett samarbete mellan de fyra länsstyrelserna i området kring Nedre Dalälven; Gävleborg, Uppsala, Dalarna och Västmanland. Även de berörda kommunerna och bland annat Naturvårdsverket, Nedre Dalälvens Intresseförening (NeDa) och Lantbrukarnas riksförbund (LRF) medverkar.
Projektet går ut på att tillsammans med allmänheten försöka hitta andra metoder än bekämpning med bekämpningsmedel som kan begränsa massförekomsten av mygg samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras.
Sedan 2002 bekämpas stickmyggor kring Nedre Dalälven med det biologiska bekämpningsmedlet BTI. Det finns en risk att bekämpningsmedlet för i år tar slut, och än så länge saknas en långsiktig ekonomisk lösning.