Svagt engagemang för Adolfsängen
Adolfsängen i Östervåla är ett populärt utflyktsmål. Men just nu är engagemanget för att bevara ängen svagt, och om ingen förändring sker riskerar den att växa igen.
Så när Heby kommun 1993 presenterade sitt förslag på detaljplan för området reagerade Östervålaborna kraftfullt. Kommunens förslag innebar att sex tomter för småhusbebyggelse skulle anläggas vid ängen. Redan på 50-talet fanns planer för bebyggelse vid ängen, men då liksom på nittiotalet lönade sig ortsbornas protester och byggplanerna ändrades.
Då beslöt sig Sockenrådet och Hembygdsföreningen i Östervåla för att ta tag i skötseln av ängen.
Men engagemanget verkar sträcka sig till protester. För de planer som fanns på att slå ängen med lie försvårades av svagt intresse samt svårigheter att hitta kunnigt folk. Sedan dess har ängen slagits årligen med maskin.
- Det bästa vore om den slogs med lie, men maskin fungerar det med. Men det är viktigt att fler personer hjälper till med skötseln av ängen, säger Björn Lundqvist, en av de som nu vill ta till krafttag för att bevara Adolfsängen.
På söndag arrangerar Hembygdsföreningen ett informationsmöte på Adolfsängen för att undersöka om det finns något intresse att bevara den, som annars riskerar att växa igen.
- Adolfsängen är uppskattad och används av många. Tyvärr, har dock intresset varit svagt för att aktivt jobba för att bevara den.
Björn Lundqvist har dessutom upptäckt att den sällsynta Ormtungan, en slags mindre ormbunke, växer på ängen, vilket han anser vara ytterligare ett skäl att bevara den.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!