Storgäddorna - vattnets ordningsmän
Var rädd om storgäddorna, de är våra vattens ordningsmän! Det är ett av budskapen i den fiskevårdsplan som Nedre Dalälvens Intresseförening (NeDa), med säte i Gysinge, nyligen utkommit med.
Det blev ingen gädda för Lennart Jansson vid fiske på söndagen. Men han var inte särskilt ledsen för det.
Foto: Johan Eriksson
Kalle Hedin, vd för NeDa och författare till planen, ser främst två skäl till varför det är viktigt att värna de stora gäddorna i dalälvens vatten.
- Ett av skälen är att de här stora gäddorna, och då talar jag om vikter på runt sju kilo och uppåt, lockar hit fritidsfiskare. Fisketurismen kring nedre dalälven omsätter drygt 50 miljoner kronor årligen och det är viktigt att kunna erbjuda attraktiva fiskevatten för både inhemska och utländska turister. Sedan finns ett mycket viktigt biologiskt skäl då de stora gäddorna livnär sig på mindre fiskar och ser därigenom till att hålla en bra balans och storleksfördelning bland fiskarterna, säger Kalle Hedin.
Han vänder sig emot den grabbiga mentaliteten som talar om den infångade storgäddan i ordalag som "besten", "odjuret" och "fulingen" och vill i stället se en större respekt för den populäraste fiskarten bland landets fritidsfiskare.
"Frysboxfiskande" turister, som har bilen full med fisk efter fiskesemestern, är heller inget han vill se vid dalälvens vatten.
- Den som fångar en storgädda får gärna väga, mäta och fotografera fisken men sedan är det bästa om den sätts tillbaka i vattnet igen. Däremot är det helt okej att ta med sig några matfiskar hem efter ett fiskafänge, och då talar jag om fiskar på uppemot fyra kilo, säger Kalle Hedin.
Fiskevårdsplanen, som omfattar 15 fiskevårdsområden kring nedre dalälven, ger en omfattande beskrivning av vattnen i området och är också tänkt som en övergripande vägledning inför framtiden.
- Ett syfte är att alla som är involverade i det här vidsträckta naturområdet ska dra åt samma håll. Det här är en fantastisk naturresurs som vi verkligen ska värna om, säger Kalle Hedin.
Lennart Jansson från Söderfors, som har fiskat i dalälven sedan mitten på 50-talet, berättar att han upplever vattnen kring Söderfors som mycket gäddrika.
- En rolig händelse som inträffade för några år sedan är då en gädda faktiskt självmant hoppade in i båten då jag och hustrun sakta rodde igenom ett smalt parti av älven. Vi bara gapade, minns Lennart Jansson som själv tycker det låter bra om man sparar de stora gäddorna i älven.
- Det är en mycket populär fisk bland turisterna så det är bra om den värnas. Själv har jag faktiskt på senare år tröttnat lite på att fånga gädda och tar hellre upp en och annan öring, säger han.
Den här regnruskiga oktobersöndagen var inte gäddorna i dalälvens vatten i Söderfors alls pigga på att hugga på Lennart Janssons wobblers. Efter ytterligare några kast ut i älven packar han ihop sina fiskegrejer.
- Det finns betydligt bättre fiskeväder än det här, säger en regnblöt Lennart Jansson och beger sig hemåt utan lunchfisk i packningen den här gången.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!