Stora sparåtgärder inom vården

Hög sjukfrånvaro och ett oväntat stort behov av vårdplatser har bidragit till att vård- och omsorgsnämnden har ett underskott på närmare sex miljoner kronor. Förvaltningschefen Gunnel Pettersson beskriver situationen som bekymmersam.– Men vi har ideér för hur vi ska lösa det, säger hon.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Heby2015-06-23 09:08

Det enorma underskottet har enligt Gunnel Pettersson flera orsaker. Dels har många sjukskrivningar och upplärning av nya timvikarier dragit i väg kostnaderna och dels har behovet av vårdplatser plötsligt ökat.

– Det handlar alltså om sådant man inte alltid kan förutse. De nya vårdplatserna var inte med i prognosen, nej, säger Gunnel Pettersson.

Men det är kostnaderna inom hemtjänsten, där sjukskrivningarna har varit väldigt höga, som har rusat i väg mest. För att få rätsida på situationen genomför man fram till och med årets slut en genomgång av verksamheten.

– Vi ser över hur vi bör organisera arbetet och planera tid och resor framöver. Vi har en inhyrd konsult som hjälper oss med detta som har konstaterat att vi är på rätt väg. Vi har också fackliga förtroendevalda på vår sida, det känns bra, säger Gunnel Pettersson.

Hon menar att situationen för personalen varit "jobbig av och till" under året.

– Många tillfälliga vikarier är ju ett tecken på att det är något som inte stämmer. Men den senaste tiden har medarbetarna uttryck att det känns bättre.

Vad beror den höga sjukfrånvaron på?

– Det har till stor del handlat om sjukdomar som influensa och magsjuka.

Hur påverkas vårdtagarna av detta?

– Just nu har jag inte siffrorna framför mig som visar vilket betyg de ger vården. Men vi prioriterar de som har behov och ser till att de får insatser de behöver.

Åsa Norgren som är ordförande för fackföbundet Kommunal mitt sektionen Heby, menar att en stor del av problemet har blivit löst om man hade en fast vikariepool.

– Verksamheten kräver kontinuitet. Situationen blir ansträngd för både personal och vårdtagare när nya vikarier måste läras upp. En fast vikariepool har vi länge efterfrågat, men inte fått gehör för, säger hon.

Men enligt Gunnel Pettersson är något liknande med i effektivtetsplanen.

– Vi håller på att skapa en gemensam bemanningsenhet som startar redan till hösten, säger hon.

Tillföljd av det ökade behov av vårdplatser har vård- och omsorgsboendet Tallgården öppnat upp 13 nya platser under året. Det har dock inte påverkat personalen negativt, menar enhetschefen Thérese Siwertsson.

– Nej, inte alls. Vi har de scheman vi har och håller oss till det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!