Stor oro bland anställda – "Många har arbetat här länge"

Trots de positiva tongångarna om att nya företag kan komma till Morgongåva, så är oron stor hos personalen på Adlibris. Företagets vd svarar att andra aktörer är intresserade av att erbjuda nya jobb.

På Adlibris plockar personalen ordrar i bokhyllorna, böckerna paketeras för att sedan postas till kunder över hela Sverige som beställt on-line. Nästa år ska maskiner göra jobbet.

På Adlibris plockar personalen ordrar i bokhyllorna, böckerna paketeras för att sedan postas till kunder över hela Sverige som beställt on-line. Nästa år ska maskiner göra jobbet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Heby2024-09-14 20:00

Nyheten i korthet

  • Anställda på Adlibris uttrycker stor oro för framtiden med tanke på företagets omstrukturering och automatisering.
  • Företagets VD, Jonas Karlén, meddelar att de har kontakt med andra aktörer för att hjälpa eventuellt uppsagda individer att hitta nya jobb.
  • Anställda framhåller att arbetsgivaren har ett ansvar att se till att personalen får rätt kompetensutveckling.

– Ja, självklart så är det en stark oro över vad som kommer att hända.

Det säger Nathalie Björkfall en av de anställda och ledamot av Handels lokala fackklubb på arbetsplatsen.

– Man är orolig både för sin egen del och för sina arbetskamrater. Många har arbetat på Adlibris länge och man känner en samhörighet. Vi pratar och stöttar varandra i denna jobbiga tid, säger hon.

Funderingarna handlar också om utvecklingen mot allt fler automatiserade lager.

– Det finns en oro över vilka jobb som återstår till oss människor i framtiden. Samtidigt har många också förståelse för varför man automatiserar och hoppas på att få vara en del av det nya arbetet. 

Det stora varslet av personal kom i slutet av förra veckan. Nathalie Björkfall kan inte säga så mycket om förhandlingarna medan de pågår, men berättar att de har en bra dialog med arbetsgivaren.

– Vi förutsätter att det kommer fortsätta att vara så.

Hur ser ni på att allt fler maskiner tar över jobb i stora lager?

– Det är inget fel i att maskiner tar över arbeten och att utvecklingen går framåt. Men man måste också se till att det inte blir monotona arbeten som återstår till oss människor. Och arbetsgivaren har ett viktigt ansvar att se till att personalen får rätt kompetensutveckling så att man kan hänga med i den nya teknikens framfart, svarar Nathalie Björkfall.

undefined
Oron är stor hos de anställda. Samtidigt tror bland andra Adlibris vd att deras anställda har en värdefull kompetens. "Det är arbetsbrist inte kompetens som ligger bakom varslet", skriver han.

Adlibris vd Jonas Karlén svarar skriftligt på UNT:s frågor: 

Vad har ni tagit upp i förhandlingen?

"Inom förhandlingen diskuteras omställning och vi kommer göra vad vi kan för att underlätta för eventuellt uppsagda individer att komma till vidare anställning. Vi har kontakt med lokala och regionala aktörer för att kunna vara så behjälpliga som möjligt. Det är arbetsbrist som är orsaken till varslet, inte kompetens. För de roller som blir kvar kommer vi att tillse att de får nödvändig utbildning för de nya arbetsuppgifterna."

Vad ska ni diskutera med lokala och regionala aktörer?

"Vi ser redan att det finns intresse från andra aktörer att anställa medarbetare hos oss som kan bli uppsagda. Vi kommer att ha dialog om hur uppsagda kan komma i kontakt med sådana aktörer."  

undefined
"Logistikverksamheten är viktig för Adlibris framgång och därför har Adlibris, till skillnad från många andra aktörer, valt att fortsätta ha egen bemanning och organisation i stället för att outsourca den", skriver Adlibris vd Jonas Karlén om det nya högautomatiserade lagret.

Kan lagerpersonal få vidareutbilda sig till processtekniker eller liknande?

"De som erbjuds att stanna kvar kommer att få nödvändig utbildning för de nya arbetsuppgifterna."

Hur länge beräknas förhandlingarna pågå?

"Vår ambition är att komma i mål med förhandlingen så skyndsamt som möjligt så att våra medarbetare kan få besked", svarar Jonas Karlén.

Karta: Adlibris
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!