Stor oro för framtiden i Tärnsjö
Tärnsjöborna befarar att Norsk Hydros beslut att sluta leverera bensin slår hårt mot övrig handel och service på orten. För många ortsbor är Uno X-macken även ett socialt nav.
Tärnsjöborna upplever att de lver i ett bakvatten. Om bensinförsäljningen upphör på orten befarar ortsbor,bl a Bengt Andersson och Majsan Norgren, att mer service försvinner.
Foto: Peter Söderlund
Många butiker och annan service har under årens lopp slagit igen, men även nya inrättningar har öppnats.
Men när det inte går att tanka i Tärnsjö dras folk till större orter som Östervåla, Heby, Sala och Uppsala och gör på samma gång livsmedelsinköp där. Så resonerar de personer UNT träffar.
- Ska allt försvinna? Till slut blir Tärnsjö som en övergiven cowboystad, där dörrar står och slår i vinden, säger Majsan Norgren, som kommit till Uno X-macken och Anita Laestanders butik för att handla.
Många ortsbor tankar i dag på bensinstationen och passar ofta på att köpa livsmedel och tidningar. Andra tippar och spelar på hästar. I dagsläget är det bara Anita Laestanders butik som erbjuder sådana tjänster i Tärnsjö. Butiken är även utlämningsställe för Systembolagets varor.
- Macken är gnistan i samhället och vi får ännu större miljöförstöring om folk ska åka till Östervåla eller Heby bara för att tanka, säger Majsan Norgren.
- Nej, Norsk Hydros resonemang stämmer inte överens med miljömålen, fyller Bengt Andersson i.
- Och är det någon som har tänkt på att vi får högre försäkringspremier på hus och uthus om folk börjar bunkra bensin, säger han.
I Tärnsjö känner många ortsbor att de befinner sig i bakvattnet i förhållande till Heby och Östervåla. Men det finns ljuspunkter i mörkret. Utsocknes har valt att bosätta sig i Tärnsjö. Länsbytet har medfört att polisen har ökat sin närvaro på orten och det går i dag fler bussturer till centralorterna än vad det gjorde innan länsbytet.
Men kollektivtrafiken kunde vara bättre, anser Berit Andersson, som kommit till butiken med maken Nils-Olof Andersson.
- Från Östervåla går det en buss i timmen till Uppsala. Varför ska det gå färre turer från Tärnsjö? Orten kommer att kvävas till noll och intet, säger hon.
Susanne Flink, ordförande i Tärnsjös företagarförening, hoppas att fler företag vill starta verksamhet på orten. Hon gissar att föreningen snart inleder ett samarbete med nybildade Nya Tärnsjöbygdens framtid.
- Vi i Tärnsjö känner oss motarbetade på alla vis, men visst går det att lösa frågan om bensinförsäljning om någon annan leverantör vill ta över, säger hon.
Anita Laestander låter dock påskina att unga människor som flyttar från Tärnsjö ofta kommer tillbaka när de har bildat familj.
- De vill att barnen ska gå i skolan här, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!