Det senaste tillskottet är Hoppetgruppen AB stödboende i Gästis, Östervåla. Men den boendeformen finns formellt ännu inte.
– Och bolaget bakom boendet har inte registrerat sig som livsmedelsföretag. Det finns indikationer på att man bygger om något i hotelledelen. I så fall krävs också bygglov, liksom lov för fasta kameror på fasaderna, säger miljö- och byggnämndens ordförande Mats Jennische (M) på onsdagen.
LÄS MER: Välbesökt flyktingmöte på Gästis
Tidigare ansökte Hoppetgruppen om att etablera ett HVB-hem för flickor med självskadebeteende i lokalerna, men fick avslag.
– Därför att detaljplanen avser annan verksamhet. Något överklagande kom inte. I stället startade man det här stödboendet, säger Mats Jennische.
Margreta Gadde Jennische, moderat ordförande i äldre- och omsorgsberedningen, är också kritisk till hur stödboendet på Gästis kommit till:
– Regelverk för sådana boenden utreds. Men det här företaget tycks anse att eventuella påpekanden får tas hand om efteråt.
Däremot, säger Margreta Gadde Jennsiche, är hon glad över att inställningen bland ortsborna till de ensamkommande flyktingbarnen är så varm och fin i Östervåla.
– Det blir stora påfestningar på skolorna. Just nu kommer tre flyktingbarn i veckan till kommunen. Olivlundens HVB i Heby och Morgongåva har sammanlagt 40 barn. Vi har också ett privat ett HVB-hem i Östa och ytterligare några ensamkommande i familjehem och så elva barn på Gästis i Våla.
Östervålabon Lars Pentler säger att han tycker att informationen inför mötet på Gästis i onsdags kväll var underlig.
– De närmaste grannarna hade inte fått någon skriftlig kallelse, säger han.