Stilmöbelskolan gick inte att rädda

Kommunala stilmöbelskolan i Östervåla gick inte att rädda. — Tragiskt, säger Uno Eriksson, lärare på skolan sedan starten år 1994.— Det finns efterfrågan på den här utbildningen, men det har inte gått att lösa de ekonomiska förutsättningarna.

Heby2005-12-07 23:58
Uno Eriksson vandrar ensam i skolans lokaler. Efter en värdering av en maskinfirma skall nu maskiner och verktyg magasineras.
— Kanske finns det en dag ändå möjligt att starta om. Jag har en idé om en ambulerande kursverksamhet i samverkan med andra skolor i landet, säger han till UNT.
När skolan startade som en ettårig utbildning i bildhuggeri för sex elever finansierades utbildningen genom interkommunala bidrag som en eftergymnasial påbyggnadsutbildning.
Den finansieringsformen är inte längre möjlig efter förändringar i det statliga utbildningssystemet.
— Det är nu frivilligt för hemkommunerna att betala för sina elever och det vill ingen göra.

Påbyggnadsutbildning
De första sex eleverna ville år 1995 gå vidare och stilmöbelskolan inrättade då en påbyggnadsutbildning i stolmakeri. Från 1997 till 2202 fanns också en möbelhistorisk kurs för möbelrenoverare.
— Sedan 195 har vi erbjudit två ettåriga utbildningar och vi har i stort sett hela tiden haft sex elever i varje kurs, säger Uno Eriksson.
Den elfte och sista årskursen lämnade skolan i våras. Uno Eriksson blev uppsagd redan vid förra årsskiftet.
— Hösten har jag ägnat åt att försöka hitta en lösning, säger han.
Olika vägar har prövats. En var att göra skolan till kvalificerad yrkesutbildning.
— Men det förutsatte praktik under 30 procent av utbildningstimmarna och det är de kvarvarande snickeriföretagen här för få och för små för att klara av.
— Vi hade också en tanke på ett samarbete med Tärna folkhögskola, men det visade sig att vi inte passade in där heller.
Sista utvägen var i att bilda en ekonomisk förening och med statsbidrag driva vidare skolan vidare som "kompletterande utbildning" i form av tre terminers grundutbildning och tre terminer bildhuggeri.
Tanken var att etablera skolan i Heby eftersom möjligheterna att pendla med kollektivtrafik är bättre jämfört med Östervåla.
— Men vi måste då ta in minst 25 elever och det har vi inte kapacitet för.

Dyster framtid
Uno Eriksson tycker att framtiden för stilmöbelhantverket är dyster i "Stolriket" Östervåla. I dag finns bara Bröderna Olsson och Bertil Lindbloms efterträdare kvar som tillverkar stilmöbler. Snickarcentrum - försöket att skapa en marknadsförings- och försäljningsorganisation för finsnickarna i kommunen - misslyckades och lades ner för flera år sedan.
Kvarvarande elevarbeten, mestadels stolar, skänks till kommunens vigselrum i kommunkontoret i Heby, till Kartans museiverkstad utanför Östervåla samt till Östervåla möbelmuseum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om