Sporthallen väcker starka känslor

Gurkburk eller återuppbyggnad? En sak är i alla fall klar: sporthallen väcker starkt engagemang i Tärnsjö. På onsdagskvällen diskuterades frågan i Tärnsjö skola.

- Bygg en ny större, sporthall, krävde Tärnsjöborna på gårdagens möte.

- Bygg en ny större, sporthall, krävde Tärnsjöborna på gårdagens möte.

Foto: Marie Ström

Heby2006-10-18 21:50
Heby kommun låg bakom mötesinbjudan. Mark- och planeringskontoret har tillsammans med kommunala Heby fastigheter fått i uppdrag av kommunstyrelsen att lägga fram kostnadsförslag. Dels vad gäller att bygga upp den brandskadade gymnastiksalen vid Tärnsjö skola på nytt. Dels att bygga en ny sporthall efter invånarnas och idrottsföreningarnas önskemål.
Intresset bland Tärnsjöborna var stort. Ett 60-tal hade kommit för att framföra sina synpunkter till Patrik Oja, chef för mark- och planeringskontoret, och Per-Arne Westin från Heby fastigheter.

"Skithall"
- Vi har en undermålig hall som är för liten. Ska vi fortsätta med en skithall? Det var svårt att få träningstid på kvällarna och det är inte möjligt att dela av hallen så flera kan träna samtidigt. Jag tycker att det känns helt bakvänt att bygga upp en hall från 60-talet i stället för att bygga en som är anpassad efter 2000-talet, sa Ralf Fors från Tärnsjö IF och fick medhållande nickar från många håll.
Robert Forslund (s), som ingår i den lokala arbetsgruppen för en ny sporthall, radade upp de önskemål som finns: En hall på 20 gånger 40 meter med en läktare för minst 30 åskådare, en liten kafeteria, reception, två besökstoaletter, omklädningsrum, förråd och möjlighet att dela planen i två delar.

Placeringar
Ett förslag som givits är NCCs sporthall, den så kallade Gurkburken. Genom den lösningen skulle Tärnsjöborna få en sporthall på drygt 1 000 kvadratmeter.
På mötet diskuterades två möjliga placeringar. Det ena förslaget är att bygga upp en ny hall på samma plats som den gamla. Det andra att bygga den vid Furuvallen. Patrik Oja lovade att göra beräkningar på bägge lösningarna. Han kunde dock inte säga vilka summor som kommunen har att röra sig med.
- I dag vet vi inte hur mycket ersättning vi kan få av försäkringsbolaget. Den sjunde november får vi in anbud från byggföretagen och det är först därefter vi kan se vad det kostar att återskapa hallen.

Många vill jobba ideellt
Enligt mötesdeltagarna finns det ett stort intresse att arbeta ideellt - om det kan ge en ny hall.
- Uppslutning bland företagen i Tärnsjö är hundraprocentig. Vi skulle i princip kunna stå för nästan allt arbete om byggherren står för materialet, sa Robert Forslund.
Enligt Östen Ingvarsson, idrottskonsulent på Upplands idrottsförbund, blir det allt vanligare att idrottsanläggningar byggs med hjälp av ideella krafter.
- Många kommuner har dålig ekonomi. Det får folk att agera. De har ingen lust att vänta utan väljer att ta tag i saken själva, sa han och drog en parallell till den nybyggda Olandshallen i Alunda.
- Där hade de inte heller så mycket pengar. Men föreningarna och företagarna bidrog med hel del arbetsinsatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om