Utvecklingsledaren inom äldreomsorgen, Eva Swartling, läger i en promemoria fram riktlinjer för de närmaste tre åren då äldreomsorgen enligt direktiv från kommunledningen skall spara sex miljoner kronor.
Det blir fråga om verksamhetsminskningar:
Hemtjänst byggs ut
Kostnadsinbesparingen från Torggården i Heby, sju miljoner kronor i 2005 års pris- och löneläge, måste till större delen - eller fem miljoner kronor - användas till att bygga ut framför allt hemtjänsten i år och nästa år. År 2007 blir besparingen två miljoner kronor.
Liljebacken kostar nio miljoner kronor årligen, fem miljoner måste användas till utbyggd äldreomsorg och besparingen blir då fyra miljoner kronor år 2008 - det vill säga då är de sex miljonerna förvaltningen måste minska sina kostnader med uppfyllda.
De tio miljoner som skall användas till utbyggd hemtjänst definieras också som "tio miljoner att satsa på utbyggnad och kvalitetshöjande åtgärder."
Steg ett i denna satsning bör vara, skriver Eva Swartling, att tillskapa nattpatruller i både den norra och södra kommundelen och utöka personalen i hemtjänsten eftersom betydligt fler "brukare" kommer att bo i ordinärt boende.
Dessutom behövs viss ombyggnad av sjukhemmet Tegelbacken i Heby för att ställa i ordning ett demensboende där. Dessutom måste personalen utökas på "vissa särskilda boendeformer".´
Kostenhet bör kunna minska
Tjänsteskrivelsen avslutas med åsikten att också kostenheten bör kunna minska sina kostnader. Det är för övrigt en åsikt som förekommit i besparingskalkylerna tidigare. I Heby kommun finns nämligen sammanlagt 22 kostenheter inom barnomsorg, skola och äldreomsorg.
Carina Schön säger i en kommentar att ingen har någon uppfattning om vad Torggården skall användas till om den stängs:
— Man är så på tå för att kunna spara att konsekvenserna kommer i andra hand. Man kallar det för valfrihet och påstår att de äldre vill bo hemma. Men det kan också bli ett sätt att vältra över ansvaret på anhöriga.
FAKTA
År 2000 infördes det så kallade balanskravet, att bokslutet måste visa överskott, sedan kostnaderna i många kommuner skenat i väg.
Av sammanlagt 290 kommuner klarade 241 balanskravet förra året. Men inte Heby kommun. Heby har haft minusresultat i bokslutet de senaste fyra åren och har nu ett ackumulerat underskott på cirka 40 miljoner kronor som måste återbetalas de närmaste åren.
De kommuner som lyckats nå balanskravet pekar bland annat på det statliga sysselsättningsstödet som år 2005 stärktes med sex miljarder kronor, enligt tidningen Dagens Samhälle enkät till kommunernas ekonomichefer.
Andra förklaringar är lyckade effektiviseringsåtgärder och kostnadskontroll. De kommuner som har balans i ekonomin har lyckats minska kostnaderna.