Sopor kan bli diesel i Sala-Heby
Det finns en förhoppning om att kunna tillverka syntetisk mineraldiesel i Sala-Heby av sopor och skogsrestprodukter. På senare år har flera regionala projekt för att framställa förnyelsebar energi presenterats - en etanolfabrik i Sala och en lokal vindpark.
Leo Padazakos
Foto: Björn Ullhagen/Arkiv
Att tillverka etanol av spannmål och metanol av skogsprodukter skapar brist på mat och träfibrer. Syntetdiesel däremot bidrar inte till vare sig den ena eller andra bristen. Marknaden synes dessutom vara omättlig. Ingen kan i dag säga när batterier kan göras så starka att de är kapabla att driva även tyngre fordon. Att framställa förnybar syntetisk mineraldiesel skulle säkra försörjningen av drivmedel till dieselfordonsparken. Och befintliga dieselmotorer har en livslängd på flera tiotals år. Det är i korthet bakgrunden till planerna, framgår det av en promemoria UNT tagit del av.
Det finns redan olika metoder att sönderdela användbara kolrika organiska material som returplast, sorterade sopor och skogsflis: En äldre metod med förgasning, sönderdelning vid mycket höga temperaturer (4 000 till 5 000 oC) och en metod med vakuum. Men den teknik som intresserar företag och privatpersoner i Sala-Heby är den tyska Alpha-Kat som sönderdelar kolrika organiska material med hjälp av katalysatorpulver utan tryck och vid jämförelsevis låg temperatur (290-350 grader Celsius) - dessutom utan utsläpp till luft eller mark. Helt miljövänligt alltså.
Anläggningarna kan byggas små med en produktionskapacitet på 500 liter i timmen, och därmed också i närheten av de så kallade insatsmaterialen -sopor och trärester. Tekniken uppges dessutom kunna utnyttja olika insatsmaterial om katalysatorpulvret och förbehandlingen anpassas efter materialens egenskaper. Att blanda olika insatsmaterial går också bra.
Huddungebon Leo Padazakos, vd för Entreprenörsfabriken, säger till UNT att han inte vill uttala någon uppfattning i dagsläget om planerna kan realiseras.
- Först måste förstudien bli klar. Visar den att tekniken fungerar måste vi också klara att skaffa fram 60 till 65 miljoner kronor till att bygga och utrusta en lokal anläggning.
Lea Padazakos förutser en "het höst". Han är mån om att varken inge för stora förhoppningar eller för tidigt avfärda förutsättningarna att lyckas.
- Vi skall bland annat studera de tekniska processerna på plats i Tyskland och pröva den diesel som framställs där i våra egna fordon. Vi skall också besöka den tyska tillverkarens samarbetspartners.
I mars i år informerades företrädare för Heby och Sala kommuner, de ekologiska lantbrukarna i Västmanland (EkoLiv), Entreprenörsfabriken och övriga intressenter. I april hölls ett möte för ett 50-tal inbjudna i Sala där AlphaKat samt Hebymodellen för lokal finansiering presenterades. I dag följer ett 60 tal intressenter projektet, varav ett tiotal finns i Heby kommun. Heby och Salla kommuner, Regionförbundet och länsstyrelsen i Uppsala län samt Sala-Heby Energi har tillsammans bidragit med 235 000 till analys och förstudie.
Håller tekniken måttet kommer Entreprenörsfabriken att lägga fram ett prospekt för att locka såväl stora som små investerare till att vara med och bygga och driva en anläggning för förnybar och miljövänlig dieselframställning i Heby-Sala.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!