Social ettåring uppmuntrar till läsning

Hyllmeter med böcker åkte ned i källaren. Det gav utrymme för nya mötesplatser. Heby bibliotek fyller ett år och har redan vuxit in i rollen som en naturlig träffpunkt.

Mötesplats. Omgivna av det skrivna ordet samtalar Linda Djurström, Joakim Lundin och Disa Hasselberg och bibliotekets roll i dagens samhälle.

Mötesplats. Omgivna av det skrivna ordet samtalar Linda Djurström, Joakim Lundin och Disa Hasselberg och bibliotekets roll i dagens samhälle.

Foto: Adam Sjöborg

Heby2018-04-29 11:16

– Vår målsättning var att det nya biblioteket skulle uppmuntra till lustfyllda möten mellan människor. Vi har skapat en kravlös mötesplats där du kan få vara utan att behöva handla något, säger Joakim Lundin, kulturchef i Heby kommun.

Han menar att detta har blivit en ny uppgift för biblioteket generellt. De ska inte längre endast vara en plats där du kan låna böcker, utan hit kommer även människor för att umgås, använda datorerna, eller lära sig svenska. Linda Djurström, enhetsansvarig på Heby bibliotek, håller med.

– Massor av människor kommer hit från Centrum för Livslångt Lärande och lånar böcker på lätt svenska. Det anordnas även språkcafé här numera, säger Linda Djurström.

Numera har även en del av biblioteket kvällsöppet alla dagar i veckan, som ett sätt att främja detta.

Men för att skapa dessa mötesytor inom biblioteket behövde man frigöra plats. Så 100 hyllmeter med böcker försvann i samband med flytten.– Det mesta har flyttats ned i källaren, men vi slängde även en del gammal facklitteratur, samt dubbletter av böcker, säger Linda Djurström.

Bland bokhyllorna vandrar Disa Hasselberg. Hon spenderade mycket tid i det gamla biblioteket som barn och kan sakna att hyllorna stod lite tätare.

– Det gamla var lite murrigt, vilket jag gillade, säger Disa Hesselberg. Hon andas dock ut när Linda Djurström försäkrare henne om att inga gamla klassiker har slängts.

Vid entrén står en mindre hylla fylld med boktips från personalen och lockar till läsning.  – Vi måste locka de som ännu inte är inbitna läsare. Som det ser ut idag besöker tjejer biblioteket mer än killar, samtidigt sjunker läsförståelsen för killar generellt. Det leder såklart till att de får det svårare att uttrycka sig verbalt. Då finns det en risk att de finner andra sätt att uttrycka sig på, eventuellt genom våld. Det är ett demokratiproblem, säger Joakim Lundin.

Till disken vandrar en ung kille med flera böcker under armen som han vill låna. Han tycks inte notera födelsedagstårtan förrän personalen erbjuder honom. Han mamma tackar nej till tårta, men nämner i förbiraraten att han har bett om att få komma hit i flera dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!