Snabbare brandbilar i Heby
Brandkåren i Heby har fått en ny bil som ger nya möjligheter att snabbt släcka bränder. Ett högtrycksaggregat sprutar en fin vattendimma mot elden. Den kan sänka temperaturen i ett rum från 700 grader till 70 grader på 30 sekunder.
Pär Rickman.
Foto: Hans Lundgren
Taktisk eller framskjuten enhet kallas den fyrhjulsdriva turbodieselbilen för. 200 liter räcker för att dämpa temperaturen och elden i en ordinär bostad, 60 liter för en bildbrand.
— Det beror naturligtvis på hur omfattande branden är. Men det går åt jämförelsevis litet vatten eftersom det sprutas genom ett munstycke där öppningen endast är två millimeter i diameter.
Befälet på brandstationen som kommer fram först i den nya bilen till en bostadsbrand gör ett litet hål i vägg, fönsterkarm eller dörr med en sladdlös borr och sprutar sedan in vattendimman genom hålet.
— En poäng är att man inte öppnar bostaden och tillför syre som genast ökar brandutvecklingen. Den här bilen finns på en del andra stationer i landet på försök. I Uppsala är man intresserade av att se utfallet i Heby.
Pär Rickman, 61, blev brandman år 1971. Hans far och farfar var också brandchefer i Heby. Pär Rickman arbetar sedan 1 juli i år också med att samordna och utföra utbildningar i förebyggande brandskydd och hemsäkerhet.
— Brandkåren har två uppgifter, förebygga att något händer och minimera och rädda när olyckan ändå är framme.
Under våren utbildades omkring 350 vuxna i företag och skolor i kommunen och samtliga elever i årskurserna sex och nio i förebyggande åtgärder.
— Vi undervisar också en grupp på 15 högstadieelever från Heby skola som valt brand- och sjukvårdsutbildning som elevens val två timmar i veckan. Vi håller till här på stationen i Heby och ibland på övningsfältet i Sala.
Pär Rickman berättar att ambulansen som skall stationeras i kommunen kommer att utgå från brandstationen i Heby från och med den 5 december klockan 08 00 och ungefär ett halvår framåt:
— Det beror på att ambulansstationen som skall byggas mittemot lanthandeln i Huddunge inte är färdig att tas i bruk förrän i sommar.
Men brandkåren kommer också i fortsättning att rycka ut på så kallade sjukvårdslarm.
— Att hjälpa människor i nöd är det här jobbets viktigaste uppgift och den som ger mest i utbyte. Den nya bilen kommer att förses med utrusning för att vid behov få i gång patienters blodcirkulation igen och med syrgas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!