Slöjdcirkus i Hebyskola

Slöjdcirkus står den här veckan och nästa vecka på schemat för alla elever i fjärde klass i Heby kommun.

Linn Eriksson från Röcklingeås i Heby visar upp sin mobil.

Linn Eriksson från Röcklingeås i Heby visar upp sin mobil.

Foto: Hans Lundgren

Heby2008-10-14 22:00
Och mycket riktigt sitter barnen i en slags manege, omgivna av olika hantverk och material. Platsen är den nedlagda textilbutiken mitt i Tärnsjö. Efter en tidig tisdagslunch har man brått med att komma i gång igen.

Projektet slöjdcirkus i den här tappningen hänger i hop med en tältturné med samma namn som Svenska hemslöjdsföreningarnas riksförbund och Studieförbundet Vuxenskolan genomförde sommaren 2004. Målet är detsamma, att få igång slöjdklubbar runt om i landet.
Man kan säga att här på slöjdcirkusen i Tärnsjö stimuleras skaparglädjen och nyfikenheten.
- Man måste inte bli klar med sitt arbete, säger hemslöjdskonsulenten Kajsa Lundin som tillsammans med kollegan Anna Arvidsson leder slöjdandet.
- Vi fokuserar på själva processen, att barnen gör något med sina händer, inte på resultatet.

Prova på slöjd
pågår alltså i två veckor och eleverna bussas till Tärnsjö. Men också i vecka 44, det vill säga under höstlovet, kan barnen slöjda.
I orten finns en livaktig hemslöjdsförening och ambitionen är att kunna starta en slöjdklubb för barn och ungdomar mellan 7 och 14 år. Där kan de på fritiden utforska hemslöjdens material och verktyg. Sådana klubbar finns i Enköping, Östhammar och Uppsala och leds av vuxna handledare.

Kanske blir resultatet en ny och rolig hobby? I förlängningen handlar det naturligtvis också om att bevara hemslöjden som tradition och kunskap.
Årskurs fyra i Östervåla, som inledde slöjdcirkusen i måndags, och Hebybarnen som tog vid på tisdagen, provade på att tillverka var sin mobil, eller "oro" som man sa förr då man ansåg att den skrämde bort onda andar. I Tärnsjö använder man äggskal, tuppfjädrar, tyg, glansigt papper, rönnbär, halm som material.
- Vi kommer att slöjda olika saker under de här veckorna, säger Kajsa Lundin.
På tisdagens deltog också tre föräldrar samt läraren Kerstin Hörnqvist-Åstrand. Barnen knåpar med sina mobiler, man ser ut att ha roligt. På ett bord står materialet framställt, vid behov fyller man på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om