Karin Jönsson från Tärnsjö, Linda Silja från Runhällen och Sanna Ekström från Östervåla. Alla tre är konsthantverkare i olika material och ställer just nu ut slöjdföremål i den stora jubileumsutställningen ”Slöjd är livet” som pågår på Upplandsmuseet i Uppsala. Det är 100-årsjubilerande hemslöjdsförbundet i Uppsala län som står som värd för utställningen, som tar avstamp i den stora och historiska slöjdskatt som finns i länet. De 36 konsthantverkarna som deltar i utställningen har hämtat inspiration från samlingen av cirka 7 000 historiska föremål som finns bevarade i Uppsala läns hemslöjdssamling i Morgongåva. Utställningen har planerats och förberetts i ungefär 1,5 år.
– Konstnärerna som ställer ut har studerat gamla tekniker, mönster och färger och utgått från det när de sedan har skapat nya föremål för vår tid och ibland med nya funktioner, berättar vice ordförande i hemslöjdsförbundet, Karin Jönsson, som deltar både som utställare och arrangör.
En av huvudtankarna med utställningen, berättar Karin Jönsson, är att visa att både det gamla och det nya hantverket behövs och att bägge kategorierna är värda att vårda och utveckla.
– Vi vill visa att det går utmärkt att göra moderna saker med utgångspunkt i gamla förlagor och mönster. Det här är också ett sätt att följa med vår tid, fortsätter hon.
Karin Jönsson gick själv sin första vävkurs redan som 15-åring och har sedan dess vävt och broderat livet igenom. Hon ställer ut fyra föremål, bland annat en vävd löpare och en kvinnoscarf.
– Inspirationen har jag tagit från ett hästtäcke från Boglösa socken utanför Enköping, berättar hon.
Linda Silja flyttade till Heby kommun när hon började på sadelmakeriskolan i Tärnsjö 1994 och bor numera i Runhällen. Hon har gesällbrev i väskmakeri och känner sig bekväm med titeln väskmakare även om hon numera också ägnar sig åt grafik och foto.
– Jag är också intresserad av runstensornamentik och använder inslag av detta i mitt skapande, berättar Linda Silja som ställer ut fyra dräktväskor i ylle- och skinnmaterial kryddade med broderier.
– Som förlaga hittade jag en kudde från 1700-talet, informerar hon.
Sanna Ekström har alltid tyckt om att skapa med händerna och är utbildad textillärare.
Hon har också hunnit med att driva en hobbybutik i Östervåla där hon för några år sedan kom i kontakt med Paverol, som egentligen är benämningen på ett skulpturlim. Men det är också namnet på själva hantverket som går ut på att skapa till exempel skulpturer med hjälp av limmet och återvunna textilier med en stomme av ståltråd och aluminiumfolie.
– Jag fastnade för Paverol och har fortsatt att utveckla mig inom hantverket sedan dess, det är ett spännande och roligt hantverk. Skulpturerna jag ställer ut här har utgått från ett broderi som jag hittade i slöjdarkivet, berättar Sanna Ekström som under sommaren också ställer ut alster både i Botaniska trädgården och Linnés kammare.
Alla tre tycker självklart att kommuninvånare från Heby under sommaren ska passa på att besöka utställningen i Uppsala som pågår ända fram till 16 augusti.
– Det är en bra chans att både ta del av historia och uppleva fina slöjdföremål med lokal anknytning. Det bästa med utställningen tycker jag är att det är så olika typer av slöjd som visas upp, i skilda material och med skilda användningsområden, säger Karin Jönsson och får medhåll.
Förutom konstnärstrion representeras Heby kommun också av möbeltillverkarna Örjan Norstedt och Henrik Jonsson från Östervåla, som bidrar med interiörer till utställningen, liksom av textilkonstnären Josefin Landälv, som har rötter i Östervåla, men som numera bor i London. Det ska tilläggas att Harbo också finns representrat genom en nytillverkad tapet där konstnären har hämtat inspiration från en ostform från just Harbo socken.