Allt var klart runt det nybyggda huset. Marken hade fyllts upp och jämnats till. Gräsmattan var nysådd.
– Allt var perfekt, säger Daniel.
Då kom det stora skyfallet över Heby i september 2023. Vattnet forsade in över villatomten och spolade bort allt. Det nybyggda huset klarade sig utan skador. Men all matjord spolades bort av vattenmassorna. Dagen efter återstod bara en lervälling.
Daniel heter egentligen något annat, han vill av privata skäl vara anonym. Han bor med sin familj i det nybyggda huset på Sjömossvägen i Heby. Han har nyligen gjort klart tomten runt villan en andra gång och samtidigt stridit mot Heby kommun under ett års tid för att få ersättning för den bortspolade tomten förra året.
– Jag har kollat vad det skulle kosta att anlita en firma för att återställa tomten efter skyfallet och man uppskattar att det skulle kosta 70 000 kronor, säger Daniel.
Men några pengar från kommunen har det inte blivit.
Daniel visar vägen som ligger ovanför deras hus. Längs Idrottsvägen forsade vattnet fram när Heby drabbades av det svåra skyfallet i september 2023.
Daniel pekar och förklarar:
– Som du ser sluttar halva vägbanan mot vår och grannars tomter. Meningen är ju att vattnet ska rinna ned i dagvattenbrunnarna här, men det fungerade inte när de sattes igen med allt som spolades med under regnet, säger han.
Vattnet letade sig i stället över den vall som är mot husen på Sjömossvägen. Daniel visar bilderna han tog efter. När regnet upphört och vattnet börjat sjunka undan återstod bara lera.
– Om inte grannen hade hållit på hela natten med att rensa undan äpplen och skräp från avloppsbrunnarna hade det blivit ännu större skador.
Men någon ersättning från kommunen har Daniel inte fått. Tre avslag har det blivit och ett möte med representanter för kommunen nyligen innebar samma besked.
"Med hänsyn till din fastighets placering och skålformade utformning är möjligheterna till avrinning av vatten från fastigheten begränsade och det föreligger därmed en stor risk att fastigheten översvämmar sig själv vid ett så pass kraftigt skyfall som det nu aktuella", skriver Heby kommuns försäkringsbolag som motivering till avslaget på ersättning.
– Vadå "skålformade tomten"? När allt vatten forsat fram och spolat bort all jord blev såklart tomten skålformad, men den var absolut inte det innan, förklarar Daniel.
Vi är kvar uppe vid vägen där vattnet tog sig in på tomten. Daniel pekar på den nyasfalterade kanten mot hans tomt. Asfaltskanten ger en upphöjning på mellan fem och tio centimeter. En kant som sannolikt hade hindrat mycket vatten då.
– Det här kom man och gjorde efter att jag sökt ersättning. Det visar ju att jag hade rätt, annars hade kommunen inte kommit och fixat det nu, säger Daniel.
Nu har han återställt tomten – delvis för pengarna som hans familj tänkt använda för att bygga en altan. Den får nu vänta.
Ärendet på Sjömossvägen är ett av många försäkringsärenden för Heby kommun. I dagsläget har kommunen 37 sådana ärenden, uppger Hanna Emilsson, teknisk chef vid Heby kommun. "I det gällande ärendet så har Heby kommuns försäkringsbolag gjort avslag", kommenterar hon via mejl.
"Sådana enorma mängder vatten som ett 100-årsregn innebär (det kan liknas en naturkatastrof) så är det inte säkert att våra gator och vägar kan hantera dom mängderna. Gällande den gata som ärendet berör så har det aldrig tidigare inkommit några indikationer på något felbygge", skriver Hanna Emilsson.