Det var tidigt på tisdagsmorgonen som Jerry Östlund och Monika Kreüger i Upplanda norr om Östervåla vaknade av oväsen utanför huset. Ljudet visade sig komma från två bilar, en som stod och slirade på vägen och en som kraschat i deras trädgård. Personerna som körde åkte iväg i den ena bilen och lämnade den andra ståendes där färden slutade – en bit in i trädgårdshäcken.
Bilen visade sig vara en skrotbil hemmahörande i Dalarna och brottet rubricerades som smitning från trafikolycksplats. Polisen misstänker att minst tre personer är inblandade, men eftersom det inte går att veta vem som körde har förundersökningen lagts ned.
Av polisen får Jerry Östlund informationen att han ska kontakta försäkringsbolaget för hjälp med att bogsera bort bilen. Men försäkringsbolaget säger att han ska vända sig till Trafikförsäkringsföreningen, och där får han höra att det är polisen som ska ta hand om bortbogseringen.
– Då ringer jag polisen igen men de säger att de inte har något med det att göra eftersom ärendet är nedlagt. Jag ringer den som står som ägare och ber honom hämta sin bil, men han säger att han har sålt den och inte vet vem den nya ägaren är, säger Jerry Östlund, och fortsätter:
– En utredare på polisen säger att om bilen står mitt i gatan puttar de ner den i diket, eller ställer den på en avfartsväg där den inte står trafikfarligt till. Det tyckte jag lät fullständigt obegripligt.
Både han och Monika Kreüger tycker att det känns obehagligt att ha bilen ståendes i trädgården.
– Det känns hemskt obehagligt att inte veta om de tänker komma tillbaka och hämta något i bilen. Om vi är borta över dagen är det ingen som märker vad som händer här, säger Jerry Östlund.
– Det känns som att de gör intrång i vår sfär och det gör oss väldigt osäkra, särskilt när vi inte får någon hjälp, säger Monika Kreüger.
När UNT tittar närmare på ärendet visar det sig att fastighetsägare kan få hjälp av kommunen att bogsera bort fordon.
– När ett fordon är övergivet på en tomt är det markägaren som ska försöka få tag på ägaren. Bilägaren har sju dygn på sig att hämta bilen, därefter kan vi gå in och hjälpa till. Då skickar vi ett brev till bilägaren där den uppmanas att flytta fordonet, och sedan ska personen få rimlig tid på sig, säger Daniel Johansson, trafikingenjör på Heby kommun.
Hur lång tid är rimligt?
– Vi har lagen om flyttning av fordon i vissa fall som vi måste följa. Sådant som spelar in är var bilen står, hur länge den har stått där, hur långt bort bilägaren bor och om den till exempel är bortrest. Personen ska få möjlighet att hinna hämta bilen innan vi flyttar den.
Jerry Östlund säger att han har full förståelse för att kommunen måste följa lagen, men att den är utformad på ett sätt som gör att det daltas med personer som agerar på det här sättet.
– Jag känner ilska över detta evinnerliga daltande. Personen som står som ägare på bilen säger att han inte har parkerat här och att han inte äger bilen, ändå är de tvungna att skriva till honom och ge honom en rimlig chans. Kommunen har jag inga som helst synpunkter på, de har sagt att de ska skynda på ärendet i den mån det går. Det är lagen som det är fel på, säger han.