Framför scenen stod de tävlande lokalproducenterna av bra matråvaror från Uppland uppställda medan juryn anförd av Carl Jan Granqvist intervjuade dem och provsmakade rätterna de lagat.
Som matexpert talade Carl Jan Granqvist om betydelsen av att öppna munnen och inhalera för att verkligen kunna känna smaken medan man tuggar och inte minst eftersmaken som dröjer kvar på tungroten. I juryn ingick också en expert på marknadsföring och en på företagsekonomi. De frågade bland annat hur mycket maten skulle kosta i butiken och vad de tävlande skulle göra för prissumman 50 000 kronor om man vinner.
Därpå drog sig juryn värdigt tillbaka till parkens Kafé för att överlägga.
Publiken på ett hundratal personer kunde följa juryns arbete på nära håll och blev därmed medagerande. Då och då hade de anledning att skratta och vara glada åt de skämtsamheter som också serverades.
Vinnarna offentliggörs första när de tre programmen sänds i TV4 i vinter. Också vardera tre gårdar från Skåne och Gotland deltar. Programledare är Tina Nordström. Nu sitter hon på en stol i bakgrunden och följer juryns bedömning.
– Jag har haft min uppgift i de avsnitt som vi redan spelat in hos var och en av de tävlande hemma i deras kök.
Är det inte väldigt mycket matprogram i televisionen redan som det är?
– Jo, men det är väl bra med inspiration och underhållning?
Grandins Lamm från Storvreta tävlade med en läcker lammhamburgartallrik, Eskesta gårdsmejeri i Tierp med Mozzarella gjord på komjölk med ekologiska grönsaker, och makarena Ericsson från Bjurvalla, som driver Köttboden i Östervåla, med gravad kotlettrad med kantarellstuvning serverad som förrätt på bröd.
För att publiken skulle få något att mumsa på under inspelningen som pågick under hela dagen hölls korvkiosken i parken öppen. En varmkorv med bröd kostade en tjuga.
Lammhamburgarrna från Grandin Lamm i Stovreta fick Carl Jan Granqvist smaklökar att signalera.
Skönaste gården korad i Heby
Att det regnade mest hela fredagen i Heby gjorde inget för den offentliga TV-inspelningen av matprogrammet Sveriges skönaste gårdar. De på olika sätt medverkande hade skydd under taket i Folkets park dansrotunda.
Lammhamburgarrna fick Carl Jan Granqvists smaklökar att signalera.
Foto: Hans Lundgren
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!