Skolplanen stoppad av oppositionen: "Mycket förvånad"

Majoritetens förslag till skolplan blev nedröstat i Heby kommunfullmäktige. Oppositionens inställning tog utbildningsnämndens ordförande Rose-Marie Isaksson (S) på sängen.

"Ett tydligt mål man skulle kunna ha med i en skolplan är att vi vill klättra på skolrankingen", säger Joel Lindh (MP).

"Ett tydligt mål man skulle kunna ha med i en skolplan är att vi vill klättra på skolrankingen", säger Joel Lindh (MP).

Foto: Madeleine Andersson, Ebba Örn

Heby2021-04-15 18:00

Det som orsakade överlägset mest debatt på Heby kommuns fullmäktigemöte i veckan var förslaget till ny skolplan. Den är framtagen av utbildningsnämnden, rektorerna och förvaltningen och ska gälla mellan 2021-2025.

Men den blågröna oppositionen var långt ifrån nöjd med förslaget. De gick samman med Sverigedemokraterna och lyckades skrapa ihop de 15 röster som krävs för att förslaget ska återremitteras, vilket innebär att förslaget skickas tillbaka till nämnden. En av kritikerna var Bernt-Ove Stenmark (KD).

— Jag har själv jobbat som lärare i över 41 år. Om man börjar på en helt ny skola vill man ha fler detaljer, bortsett från kursplanen, om vad vi strävar efter och vilka mål som finns med kommunens skolor. I ett läge när vi har stora problem med psykisk ohälsa bland våra unga och hamnar allt lägre ner i olika skolrankingar är den här skolplanen för tunn, säger han.

Joel Lindh (MP) tycker att det som står i den föreslagna skolplanen är bra. Men han håller med Bernt-Ove Stenmark om att den måste utvecklas. Han anser också att den är för ostrukturerad.

— Som ett värdegrundsdokument är det bra, och det är viktigt. Men en skolplan måste vara ett tydligare dokument kring ledning och styrning. Jag tycker att det här förslaget skulle ha föregåtts av en mer visionär debatt om vad vi vill ha för skola och vilka mål vi ska ha med vår skola utifrån lokala perspektiv här i Heby kommun, säger han.

Rose-Marie Isaksson (S) är ordförande i utbildningsnämnden i Heby kommun och är en av dem som ligger bakom skolplansförslaget. Hon tycker att oppositionens motstånd var oväntat.

— Jag blev mycket förvånad måste jag säga. Vi har jobbat med den här skolplanen länge och har haft den uppe flera gånger både i nämnden och kommunstyrelsen. Men det har inte kommit några synpunkter alls, säger hon. 

Hur ser du på kritiken om att skolplanen är för tunn och saknar vägledning?

— Vår skolplan ska vara ett komplement till de övergripande styrdokumenten. Mycket av det som oppositionen vill ha med finns redan i till exempel läroplanen och skollagen. Därför har vi valt att fokusera på saker som inte finns med i styrdokumenten. Det handlar bland annat om trygghet, ledarskap och en helhetssyn. Det ska vara en röd tråd genom hela vår verksamhet, och då kan den inte vara för tung.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!