Skolmatsal måste byggas om

Matsalen på Östervåla skola måste byggas om annars kan Heby kommun tvingas betala ett vite på 100 000 kronor. Ombyggnaden kostar drygt 150 000 kronor. Vem som ska betala är oklart.

Heby2007-12-21 20:56
I april gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på Östervåla skola. Under inspektionen i matsalen deltog kostchef Anita Ekmyr och påtalade en rad brister i matsalen och i köket.
Nu måste Hebyfastigheter som äger fastigheten bygga om matsalen för att den ska överensstämma med lagstiftningen. Anita Ekmyr, kostchef i Heby kommun, uppger att kostenheten ska ta kostnaden.
- Scenen i matsalen ska bort, det är inget att orda om, säger hon.

Frågan om vem som ska bära kostnaden är dock inte glasklar. Anita Ekmyr förutsätter att det är kostenheten som får bära kostnaden genom en hyreshöjning. Men på Hebyfastigheter, kommunkansliet och Östervåla skola har frågan om vem som får betala för kalaset orsakat huvudbry. Kommunens tillförordnade mark- och planeringschef Emma Burstedt förmodar att det är kostenheten som ska betala, eftersom enheten hyr lokalen av Hebyfastigheter. Klart är att Östervåla skolas rektor Stina Eriksson är kritisk mot avtalet mellan Hebyfastigheter och Heby kommun, eftersom det inte är tydligt vem som får bära kostnaden vid ombyggnationer.
- Det är viktigt att man ser över vem som ansvarar för vad och vad som ska finnas i hus och lokaler som kommunen hyr av Hebyfastigheter. I slutänden får det inte bli Heby kommuns ungdomar det ska sparas på för att vi har ett fristående kommunalt fastighetsbolag, säger Stina Eriksson.

Enligt Arbetsmiljöverket måste golvnivån i matsalen vara densamma för att personalen ska slippa göra tunga lyft när de förflyttar utrustning i matsalen. Ombyggnaden blir omfattande och den kan ske först under sommarlovet. Därför har man fått tid på sig fram till den 29 augusti att göra ombyggnaden.
Ove Hedberg, vd på Hebyfastigheter, anser dock att det är märkligt att synpunkterna på matsalen och köket kom i år.
- Scenen har alltid funnits där och ska man ta bort scenen blir det en kostnad och den hamnar hos hyresgästen till slut. Det är ett samarbete som måste till här och varje verksamhet har ansvar för sin personal.
Ett så kallat luftdon i köket måste också åtgärdas. Kall luft blåser på kökspersonalen och kan orsaka ohälsa, anser Arbetsmiljöverket. När Hebyfastigheter köpte fastigheten avvek köket inte från föreskrifterna, säger Ove Hedberg.
- Det kan hända att den gör det nu, säger han.
Det saknas även akustikplattor som dämpar buller i matsalens tak och sådana måste monteras upp för att Heby kommun ska slippa betala vite.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om