Skogsbranden rasar ännu

Skogsbranden väster om Sa la går in på sitt femte dygn. Vinden är största problemet. Planen som ska vattenbomba dröjer.

Röken syns på långt håll. Ännu är skogsbranden inte under kontroll.

Röken syns på långt håll. Ännu är skogsbranden inte under kontroll.

Foto: Hans Lundgren

Heby2014-08-04 10:29

Brandområdet omfattar en gånger en mil, omkring 10 000 hektar, och brandförsvaret hoppas nu på vattenbombningar från skyn. Under måndagen deltog totalt 13 helikoptrar i släckningsarbetet, och två flygplan konstruerade för att vattenbomba bränder kommer att anlända till Västerås flygplats som ytterligare förstärkning under måndagseftermiddagen.Helikoptrarna som deltar i släckningen är såväl civila som från räddningstjänsten och Försvarsmakten.

- Ett problem för helikoptrarna är att de för att ge störst effekt borde vattenbomba i eldens färdriktning framför elden, men där ligger också vinden på och röken gör att sikten blir begränsad, sade Fredrik Eriksson, informationsbefäl vid räddningsledningen, på måndagsförmiddagen.

Civilpersoner som deltagit i släckningsarbetet ska enligt vlt.se ha blivit instängda av eld mellan Högmossen och Myckelmossen. Räddningspersonal arbetar nu för att skapa en väg ut för de inringade. Många civilpersoner har ställt upp och hjälpt till med mat och dryck till insatspersonalen, men räddningsledningen har enligt vlt.se nu avböjt hjälp från allmänheten med hänvisning till att det är alltför farligt.

Planen från Italien  är ännu inte framme vid Västerås flygplats, och räddningsledningen har ännu inget besked om när det kommer att landa. Planet kommer att ta vatten från skogssjöar för att släppa över bränderna.

Brandområdet vid Öjesjön och Fläcksjön bekämpas av 60 personer från räddningstjänsten, 20 från Försvarsmakten plus cirka 100 frivilliga och ett antal privata helikoptrar, enligt uppgifter från Sala kommun. Inriktningen för brandbekämpningen på måndagen är att stoppa utbredningen och slå ned brandfronten. - Vi har styrkor här från hela Västmanland, från Uppland och från Stockholm, säger Per Hultman om brandförsvaret på plats.

I släckningsarbetet deltar också särskilt utbildade skogsbrandmän. Deras tjänster används i vanliga fall vid hyggesbränder och vid planerade bränder i exempelvis naturreservat.

En försvårande omständighet för brandbekämparna är den otillgängliga terrängen. Så här långt finns inga uppgifter om att människor eller byggnader kommit till skada. Myndigheterna manar allmänheten att hålla sig borta från området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!