Skattehöjning betalar länsbytet i Heby

Länsbytet kostar Heby cirka elva miljoner kronor enligt de senaste beräkningarna. Troligen måste skatten höjas för att kommunen skall ha råd att finansiera kostnaderna för bytet över från Västmanlands- till Uppsala län och landsting från och med årsskiftet.

Heby2006-08-14 23:31
Miljö- och byggnämndens ordförande Ola Birgersson (c) befarar att det kommer att innebära en nedgång för bostadsbyggandet.
Senaste tiden har det nämligen byggts ovanligt många bostäder i Heby kommunen. Framför allt rör det sig om villor och radhus. Julmyra hästby och Trekanten i Harbo är det mest expansiva plasterna. På Trekanten byggs också ett mindre flerbostadshus på 1 till 3 rum och kök inflyttningsklara till 1 december.
— Vi har även beviljat bygglov för enskilda villor på andra platser i kommunen Det är populärt att bo på landet men nära ett samhälle. Många som bygger är inflyttare.
— Jag tror inte det byggts så mycket här omkring sedan 1980-talet, säger Ola Birgersson (c).
Hebys centrala läge i Mälardalen, kommunens vackra natur och jämförelsevis humana tomtpriser är bidragande orsaker.
— Och den låga räntan förstås.
Men Ola Birgersson befarar alltså att efterfrågan kommer att avta:
— Ja, det förefaller troligt att om kommunen måste höja skatten för att ha råd med länsbytet så sjunker intresset för Heby.
Ola Birgerssons partivän, tillika kommunstyrelsens ordförande, Carl-Ove Ernlund, säger att behovet att höja skatten inte bara beror på länsbytet:
— Vi har för stora löpande kostnader i verksamheterna, de är grundproblemet sedan flera år tillbaka. När det gäller länsbytet har centern beslutat att följa folkviljan, det har varit det primära för vårt ställningstagande.
Carl-Ove Ernlund medger att länsbytet kostar mycket pengar.
Men, säger han, ta exempelvis ambulansstationen som Uppsala läns landsting bygger i Huddunge med sex årsanställda.
— Det är väl värt något det också, särskilt om en lokal station kan rädda människoliv.
Enligt Carl-Ove Ernlund behöver skatten höjas med 75 öre till en krona under två år.
— Det gör att vi återställer kapital vi förlorat medan vi genomföra förändringar i verksamheterna. Tredje året räknar vi med att kunna halvera höjningen för att sedan avskaffa den.
Det förutsätter givetvis att kommunledningen efter valet lyckas strukturera om verksamheterna så att kostnaderna minskar stadigvarande.
— Det är min övertygelse att det kommer att lyckas. Jag tror till och med att skatten i slutet av nästa mandatperiod kan sänkas runt 50 öre jämför med nu, säger Carl-Ove Ernlund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om