Skådisen Sýr gillar kameran

Paret Camilla och Sam Eriksson från Östervåla brinner för de hotade svenska lantraserna. Under den här veckan har de öppen gård i Storvreten där både lappgetter, linderösvin, hälsingefår, blekingeankor och gotlandshöns finns att beskåda.

Suggan Sýr har haft roller i filmen Arn och tv-serien om Carl-Michael Bellman.

Suggan Sýr har haft roller i filmen Arn och tv-serien om Carl-Michael Bellman.

Foto: Johan Eriksson

Heby2009-06-30 17:24
Camilla och Sam Eriksson flyttade till gården Storvreten utanför Östervåla 2005. Här har de specialiserat sig på att försöka rädda hotade svenska lantraser. För tre år sedan fick de en förfrågan om att ta hand om ett tiotal lappgetter. Vid den tiden fanns bara ett 25-tal djur av rasen i Sverige och världen. De nappade på erbjudandet, "adopterade bort" fyra par getter till andra gårdar i landet, och behöll själva ett par.
- Sedan dess har vi varje år fått nya getkillingar och hela stammen har på de här åren mer än fördubblats, säger Sam Eriksson.

I Storvreten finns också linderösvin, hälsingefår, blekingeankor och gotlandshöns. Samtliga är hotade svenska raser. Fram till och med fredag håller gården öppet för allmänheten på förmiddagarna.
- Vi hakade på Fest i Heby-arrangemanget eftersom vi vill öka intresset och engagemanget för de här lantraserna som i vissa fall har anor tusentals år tillbaka i tiden. Hittills har det droppat in folk varje förmiddag, säger Sam Eriksson.

Paret bär på visionen att skapa en sorts levande hembygdsgård där det går att bevittna hur man bedrev lantbruk och djurhållning förr i tiden. Planer finns också på att inrätta ett gårdsslakteri för svin, nöt och lamm, kanske redan till nästa år.
- Det blir alltid ett överskott på djur så man kommer aldrig ifrån en viss slakt. Jag hoppas också att det ska bli efterfrågan på köttet så flera djurägare väljer att satsa på de här raserna. Själv bär jag på drömmen att vi i framtiden ska kunna leva på det här, säger Sam Eriksson.

Vid gården finns också en nyanlagd dammanläggning.
- Blekingeankan parar sig i vattnet så dammen var så att säga livsnödvändig för att vi ska få ankfamiljen att växa, säger Camilla Eriksson.

De mest iögonfallande
individerna på gården är nog ändå linderösvinen som den här dagen var lite slöa och trötta i värmen. Efter en del tvekan reser sig till slut suggan Sýr och närmar sig försiktigt. Den stora galten, som väger mellan 300-400 kilo, ligger däremot kvar i skuggan.
- Sýr såg nog kameran, hon är lite av en linslus efter sina skådespelarroller, säger Camilla Eriksson med ett leende.
Nej då, hon skojar inte. Sýr har spelat sig själv i både Arnfilmerna och i tv-serien om Carl Michael Bellman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om