Sjukvårdsavtal minskar väntetid
Landstingsledningen i Västmanland har för avsikt att under nästa år ingå ett avtal med Akademiska sjukhuset om akutsjukvård. Avtalet kommer att gälla alla invånare i Heby kommun. Det uppger landstingsstyrelsens ordförande Glenn Andersson (s) för UNT.
Meningen var att landstingsledningen 24 maj skulle informera om dessa planer på inbjudan av Östervåla PRO-förening. Men det mötet blir av i början på september i stället.
— Det visade sig att Focuslokalen var bokad 24 maj. Några andra datum vid den tiden passade inte av andra skäl. Därför flyttades mötet fram, förklarar Glenn Andersson.
Långa resor från Östervåla
På mötet i september, som blir offentligt, kommer ledande politiker och chefstjänstemän i landstinget att redogöra för omstruktureringen av hälso- och sjukvården och Hebybornas förlorade sjukvårdsavtal med Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Förutom Glenn Andersson deltar bland andra biträdande landstingsdirektören Lena Burström.
Sjukvårdsavtalet med UAS upphörde att gälla 1 februari. Motivet var att minska landstingets kostnadsmassa under genomförandet av förändringarna i hälso- och sjukvården i länet. Även övriga sjukvårdsavtal inhiberades samtidigt.
Förlusten av UAS-avtalet har framför allt drabbat invånarna i Östervåla och Harbo som nu i de flesta fall måste åka till Centrallasarettet i Västerås för slutenvård.
På septembermötet i Östervåla medverkar också Anne-Christine Ahl, delprojektledare sedan i augusti i fjol för etableringen av den nya närsjukvårdsstrukturen i länet.
Svårt nå fram på telefon
En besvärande flaskhals i tillgängligheten till närsjukvården är framkomligheten på telefon till landstingets sjukvårdsupplysning. På kvällar och helger, när de lokala vårdcentralerna är stängda, kopplas patienter till sjukvårdsupplysningen i Västerås för att få åtgärdsråd.
Ibland kan väntetiden bli en halvtimme innan patienten får kontakt med en sjuksköterska.
— Vi jobbar hela tiden på att försöka uppnå målet att ingen skall behöva vänta mer än sex minuter på svar, säger landstingsdirektör Jan Brithon.
Han framhåller att det är vid toppar som väntetiderna kan bli långa.
— Och det kommer alltid att vara svårt att planera bort dem.
Om några veckor flyttar sjukvårdsupplysningen till nya och större lokaler och de sex platserna där utökas till åtta.
— Jag hoppas och tror att det kommer att ge rimliga väntetider, säger Jan Brithon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!