Samarbete ska hindra kriminalitet vid skola
I januari inleder närpolisen i Tierp ett nytt samarbete med Heby kommun. Målet är att komma till rätta med kriminaliteten på Östervåla skola. Ulrika Hillerstig, projektledare vid närpolisen i Tierp, menar att vuxenvärlden sviker ungdomar.
Minimera lidande. Ulrika Hillerstig anser att det mänskliga lidanet bland barn måste minimeras. Det är det viktigaste inslaget i det nya samarbetet mellan närpolisen i Tierp och Heby kommun.
Foto:
- Om samhället visar att det finns gränser då minskar problemen. Elever kan inte spela ut vuxna mot varandra om vi har samsyn, säger Ulrika Hillerstig, projektledare vid närpolisen i Tierp.
Enligt henne har flera allvarliga incidenter inträffat på skolan och det förekommer brottslighet som skadegörelse, misshandel, olaga hot, förolämpningar och ofredande.
Ulrika Hillerstig arbetar med ett liknande projekt i Tierp, som är den kommun i länet som kommit längst i arbetet med att bekämpa och förebygga brottslighet bland ungdomar.
- Det finns mycket för myndigheterna att göra på Östervåla skola. Polisen klarar inte av allt själva, utan det måste ske genom samverkan, säger Ulrika Hillerstig.
En förutsättning för att arbetet ska fungera är att alla inblandade agerar snabbt.
- Det måste gå snabbare på alla nivåer, från ledning till tjänstemän. Lärarna måste veta vad som är rutin. De ska inte springa runt med lappar till eleverna, utan ska redovisa för rektor vad som hänt och samla fakta om den berörda eleven. Sedan ska fakta läggas fram för föräldrarna, säger Ulrika Hillerstig.
Men med ökade hot om våld och repressalier verkar många lärare i en otrygg miljö i dag.
- Barn har tappat förtroende och tillit för vuxna, eftersom de har slutat att agera. Det är inte konstigt att lärare känner sig rädda, säger hon.
Många barn i både Östervåla och Tierp har otrygga hemförhållanden. Alkoholkonsumtionen bland vuxna är hög och på högstadiet på Östervåla skola finns 25 familjehemsplacerade barn.
- Flickor som mår psykiskt dåligt och som får remiss till Bup tvingas vänta alldeles för länge. Men remissen måste skrivas för att visa landstinget att de måste förbättra sin verksamhet.
Det övergripande målet med samarbetet är att minska det mänskliga lidandet, framhåller Ulrika Hillerstig
- Det finns så många barn som far illa. Från den 1 januari i år och till och med den 31 oktober har 160 barn i Tierps kommun utsatts för brott och då är det även frågan om vuxna gärningsmän. Forskningen visar att viktimiseringen innebär att risken ökar att på nytt utsättas för brott, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!