Samarbete mot myggplågan

En samverkansgrupp där bland andra kraftbolag, Nedre Dalälvens utvecklings AB (Neda), och länsstyrelserna ingår, ser nu över möjligheterna att reglera vattenföringen i Dalälven för att minska problemen med stickmyggor i nedre Dalälven.

Foto: Tor Johnsson/arkiv

Heby2011-02-09 10:01

Naturvårdsverket har i en utredning beställd av Miljödepartementet föreslagit att samverkansgruppen skulle bildas, och redan i slutet av 2010 hölls ett första möte. Förutom Neda och kraftbolagen Vattenfall och Fortum som äger kraftverken i Dalälven från Kvarnsveden och söderut, har länsstyrelserna i Gävleborg, Dalarna och Uppsala representanter i gruppen, liksom Naturvårdsverket, SMHI och Vattenregleringsföretagen, kraftbolagens intresseorganisation.

Kalle Hedin, vd i Neda, är sammankallande i gruppen och är glad över att det nu kan komma fram flera möjligheter att begränsa stickmyggornas attacker än Bti-bekämpningen som använts ett antal år.
– Gruppen ger oss möjlighet att tillsammans se på vilka möjligheter det finns att med vattenföringen i älven påverka myggförekomsten, säger Kalle Hedin.
En nivåskillnad på en decimeter i Dalälvens vattenföring räcker för att påverka stickmyggornas ägg och larver utveckling till färdiga stickmyggor.
– Det är klart att om kraftbolagen kan hålla igen genomströmningen i vissa lägen så att vattennivåerna inte stiger så skulle det vara en stor förbättring. Man kan också se över möjligheterna att förtappa älvmagasinen när stora nederbördsmängder väntas. Då behöver inte magasinen tömmas hastigt vilket leder till att strandängarna översvämmas av vatten och land och människor av stickmyggor, säger Kalle Hedin.

Fortum Generation AB:s miljösamordnare Birgitta Adell ser positivt på samverkansgruppen:
– Samverkan för utbyte av information är alltid bra, men från Fortums sida är det kraftproduktion som är första prioritet, inte myggbekämpning. Kan vi tillsammans hitta vägar att minska myggproblemen är det naturligtvis utmärkt.
Peter Stedt, kommunikatör vid Vattenfall Vattenkraft AB, ser också positivt på samverkansgruppen.
– Men från vår sida ser vi inte vattenföringen som det största problemet, utan att användningen av strandängarna har förändrats över tiden. Förr användes de för slåtter och beten, och skogsdiken förde bort vattnet. När de nu är igenväxta och dikena inte underhålls ligger vatten kvar och stickmyggorna frodas.
Samverkansgruppen är den väg att påverka vattenföringen i Dalälven och därmed stickmyggorna som Naturvårdsverket förespråkar. De juridiska möjligheterna att påverka regleringar och tillstånd för vattenverksamhet är begränsade.

FAKTA

Stickmyggor vid Nedre Dalälven
Massförekomst av stickmyggor vid Nedre Dalälven har varit ett återkommande problem under de senaste decennierna. Redan 1993 började diskussionerna om flygbesprutning med Bti-medel över sankmarkerna mellan Tärnsjö och Nordmyrasjön.
2002 besprutades områden runt nedre Dalälven första gången med Bti, ett biologiskt bekämpningsmedel som dödar myggorna i larvstadiet.
Flygbesprutning har därefter använts varje sommar i olika områden runt fjärdarna vid nedre Dalälven.
Stickmyggornas ägg och larver kläcks och utvecklas företrädesvis i varmt, stillastående vatten. Därför har under årens gång också vattenregleringarna i Dalälven och återkommande sommaröversvämningar i låglänta områden setts som en del av myggproblemen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om